Schrijven als spirituele oefening

(Het interview duurt 15 min)

Natalie Goldberg schreef ruim 30 jaar geleden een boek over haar manier van schrijven. “Writing down the bones” sprak me direct aan, omdat ze hierin schrijven als een spirituele oefening benaderde. Hier ging het niet over het creëren van een mooie tekst, maar hoe je als schrijver meer en meer aanwezig kan zijn in je eigen leven door er over te schrijven!

Ik herlees het boek regelmatig, omdat het voor mij een prachtige herinnering is aan de basis van mijn werk en me terug roept naar de ‘beginner’s mind’ van iemand die nog maar net begint en met een open blik de wereld van het schrijven waarneemt. Een aantal van haar boeken heb ik op cassette staan (zolang is het al geleden) en die beluisterde ik tijdens lange autoritten.

Bij ieder nieuw schrijfproject grijp ik terug naar ‘Bones’ zodat mijn eigen twijfels en oordelen geen kans krijgen boven mijn hoofd uit te groeien. Ik weet zeker dat ik zonder Natalie’s adviezen zelf geen boeken zou hebben geschreven, omdat ik simpelweg te veel in het mijn eigen oordelen zou zijn blijven steken, waardoor de inkt in mijn pen zou zijn opgedroogd!

Ik zie Natalie als een van mijn leraren en ik ben heel blij dat ik kan doorgeven wat ik van haar heb geleerd en ervaren. Oordelen kunnen alleen hun invloed hebben als ik ze geloof en voedt!

Na ruim 30 jaar is het boek in 14 talen vertaald. Je kunt het in het Nederlands lezen. Het is inmiddels al een paar keer gedrukt en uitgegeven. “Schrijven vanuit je hart” is de vertaling van de titel. Behalve in de boekwinkels kun je het in iedere bibliotheek vinden.

 

Schrijfoefening

Probeer eens deze schrijfoefening uit het boek. Je kunt onder dit bericht in een reactie schrijven hoe je dit hebt ervaren. Ik ben benieuwd.

2 reacties op “Schrijven als spirituele oefening

 1. Lucia

  Herkenbaar wat je schrijft: een maand alleen zijn en kijken wat ga je doen.
  Zelf zit ik aan de andere kant, ben alleen en heb die ‘luxe’ dat ik kan doen wat ik wil.
  Maar ik doe het op dit moment niet.
  Ik blijf in mijn hoofd zitten waar ik niet blij van word, blijf daarin dezelfde beelden projecteren van wat ik mis.
  Ik merk dat ik tegen het stuk aanloop: waar moet ik over schrijven?
  Las jou stuk over ‘schrijven vanuit je hart.’

  De zin : “Schrijven geeft rust en ruimte” heeft me daat toe gezet.
  Voor mij net het zetje waar ik aan toe, ben lijkt het wel.
  Vanmiddag (7-5-18) het boek besteld.

  Lucia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *