Schrijven in de komende Veertigdagentijd

Veertig dagen op retraite

De Veertigdagentijd (ook wel Vastentijd genoemd) loopt vanaf
Aswoensdag, 6 maart tot Pasen op 21 april 2019

Steeds minder mensen gaan naar de kerk. We zien in heel Nederland kerken die een nieuw leven krijgen als appartementen en bedrijfspanden. En wat daar tegenover staat is het groeiende verlangen van mensen om stil te staan en zich te bezinnen op wat werkelijk van waarde is in het leven. De snelheid waarmee we nu leven eist zijn tol. Het aantal mensen met burn-out klachten neemt alleen maar toe. Maar als je niet langer naar de kerk gaat en je kunt overgeven aan de rituelen die daar hun plek hebben, is het nog niet zo gemakkelijk om een vorm van bezinnen en verstillen te vinden die bij je past.

De herberg

In het schrijfretraiteboek ‘De herberg’ worden mensen uitgenodigd om gedurende veertig dagen zich een periode terug te trekken uit de wereld en open te staan voor wie of wat zich in hun eigen herberg afspeelt. Rumi, die het prachtige gedicht  “De herberg” heeft geschreven, verwoordt het zo prachtig: “Dit mens-zijn is een soort herberg. Iedere dag weer nieuw bezoek.”

In het schrijfretraiteboek ‘De herberg’ word je uitgenodigd om op creatieve wijze te bezinnen bij wat en wie zich bij de herberg meldt. Het zijn de mensen in ons dagelijks leven, maar ook gevoelens en gedachten die ons inspireren en soms verwarren. Door hen zonder oordeel te verwelkomen, precies zoals ze zijn, ontstaat er ruimte. In die ruimte kunnen we verstillen en rusten in zijn. Het is iets waar we grote behoefte aan hebben, maar vaak niet meer weten hoe we dit kunnen doen.

De schrijfoefeningen zijn eenvoudig én leiden de schrijver naar zijn innerlijke wereld van gevoelens, gedachten en verlangens. Als schrijvende ontdekt hij dat de grootste innerlijke vrede ontstaat wanneer hij zowel voor de ander als voor zichzelf een gastvrije herberg kan zijn met alles erop en eraan. Verwelkomen wat er is zorgt voor de ruimte die we in de wereld om ons heen vaak missen. Daar moeten we veel en vaak en snel en in de herberg is er tijd en aandacht om te ont-moeten.

Achterflap:
Met dit retraiteboek geef jij jezelf veertig dagen lang de tijd en de ruimte om schrijvend jouw blik naar binnen te richten en stil te staan bij wat er nu in jou om aandacht vraagt. Het beroemde gedicht ‘De herberg’ van Rumi is hierbij onze inspiratiebron. In dit retraiteboek schrijf je op speelse en bezinnende wijze over jouw rol als herbergier en over de gasten die op de deur van jouw herberg kloppen. Sommige gasten kun je direct met vreugde in je hart verwelkomen en een ruime plaats in jouw herberg aanbieden. Maar er zijn ook gasten die je liever niet ontmoet, laat staan verwelkomt. De vorm waarin de gasten verschijnen is voor iedere herbergier uniek. Het kan in de gedaante van een persoon, herinnering, gevoel of gebeurtenis, beeld of gedachte zijn. Het vraagt bereidheid en kost moeite om alles en iedereen een plek aan te bieden en niets en niemand buiten te sluiten. Wanneer we dat ondanks alles toch doen, zullen we ervaren hoe bevrijdend het is om zonder oordeel iedere gast die bij ons aanklopt te verwelkomen.

 

Auteur: Christine de Vries
Illustratie: Pol v.d. Wijnberg
Uitgever: A3 boeken
Soft cover en 260 pagina’s A4
ISBN: 978 94 91557 43 9
NUR: 728
Prijs: € 25,00

 

Recensie van Natascha Bruti

Ik heb dit boek net gekocht en gelijk ademloos doorgebladerd. Ik zag welke prachtige oefeningen beschreven staan. Dit boek komt op een perfect moment. Een moment waarin ik wat meer stil wil staan bij wat ik nu het sterkst welkom heet in mijn leven. Zodat ik zuivere keuzes kan maken.
Ik zag dat dit boek hierbij echt een bron van inspiratie kan zijn.
Normaal gesproken zou ik bij boeken waar ruimte is om erin te schrijven of te plakken een apart notitieboekje aanschaffen en alle oefeningen daarin maken. Daarin gaat het ook vaak ‘mis’. Want dan kan ik alleen maar verder als ik boek en notitieboekje bij me heb. Of ik zou er echt voor moeten gaan zitten. Ik heb dit keer besloten in dit heerlijke boek te schrijven. Het is niet zonde. Het wordt dan echt mijn boek. Het gaat mee in de tas. En op momenten waarop ik er zin in heb kan ik de uitnodigende opdrachten volgen.
Echt een uniek boek. Prettig formaat, goed werkbaar. Je hoeft niks anders te doen dan jouw pen te pakken en het spoor van jouw inkt te volgen naar verborgen schatten.

Je kunt het boek hier bij Shodo bestellen >>

1 reacties op “Schrijven in de komende Veertigdagentijd

 1. Christine de Vries Bericht auteur

  Van A. op 6 maart ontvangen

  Dag Christine,

  Vandaag is de veertigdagentijd begonnen. Jouw nieuwe boek heb ik voor deze periode aangeschaft en vanmorgen dag 1 doorgewerkt.
  Wat een mooi en uitnodigend boek! Ik verheug me op wat deze tijd komen gaat. Dank dat jij met jouw boek daar weer inspiratie aan geeft.

  Ook jou wens ik inspirerende 40 dagen toe op weg naar Pasen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *