Schrijven in de Vastentijd

een spirituele oefening

Ik hou van spirituele rituelen en tradities, omdat ik daarin een bedding vind waarin ik kan rusten. Ik hou ervan om me met mensen te verbinden in ons gezamenlijk verlangen naar contact met het mysterie. Onze vormen kunnen zeer verschillend zijn, maar ik kijk het liefst naar wat ons verbindt en inspireert.

Daarom maak ik dankbaar gebruik van de eeuwenoude christelijke traditie van de Vastentijd, die ook wel de Veertigdagentijd genoemd wordt. Traditioneel wordt er de zes weken voor Pasen mee bedoeld. Een periode waarin we worden uitgenodigd om stil te staan bij wat wezenlijk is in ons leven, bij wat ons werkelijk voedt en niet alleen vult… een periode om ruimte te scheppen voor een nieuw begin.

Vasten is een tijd van bezinnen,  verstillen, kiezen voor eenvoud, verbinding en onze aandacht naar binnen te richten i.p.v. naar buiten toe. Het is een periode om even niet in de waan van de dag door te draven, maar om bewust ruimte te scheppen en dan te ontdekken wat er zich in ons opricht, gekend en gedeeld wil worden.

De Veertigdagentijd is een uitnodiging voor ons allemaal, ook als je persoonlijk geen verbinding met het Christendom voelt. Het is voor iedereen heel verrijkend om een pauze te nemen en opnieuw te kijken naar wat werkelijk behulpzaam is op het pad dat je gaat.

De Veertigdagentijd begint op woensdag, 17 februari 2021

Ben je nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor meer Inspiratie voor de vastentijd

 

Schrijvend bezinnen

In de afgelopen jaren heb ik verschillende werkboeken gemaakt, die je tijdens deze periode kunt gebruiken. Door tijdens deze bezinningstijd iedere dag te schrijven, ontstaat als vanzelf een grotere helderheid in je gedachten en gevoelens. Door iedere dag een stukje te schrijven, vind je als vanzelf een weg naar binnen waar je kunt luisteren naar de zachte fluistering in je hart. Je hoeft vooraf geen schrijfervaring te hebben. Het is vooral een kwestie van het jezelf gunnen om deze tijd aan en met jezelf te besteden.

40 dagen schrijven kan op vele manieren

(klik op de afbeelding voor meer info over het boek)

In de serie schrijfboekjes staat per boekje een specifieke schrijftechniek centraal en zijn de onderwerpen waar je over schrijft uit het dagelijks leven gegrepen en niet religieus van aard.

Het boekje Open Zinnen is alleen als e-book te koop.

 

 

 

 

 

Bij de boekjes Rondelen en Lijstjes is er ook een online-programma verkrijgbaar.

 

 

 

 

 

De twee werkboeken “Ruimte scheppen voor een nieuw begin” zijn alleen nog als e-book verkrijgbaar. De opzet van beide boeken is gelijk, maar de veertig inspiratiepagina’s zijn uniek. De taal en focus van deze werkboeken zijn geworteld in de christelijk traditie, zonder dogmatisch te zijn. De data in de werkboeken komen niet precies overeen, maar de veertig dagen kloppen wél (start op de woensdag en reflectieopdrachten op de zondag).

 

 

 

 

 

 

 

De Herberg is mijn nieuwste boek, waar ik me door Rumi (een filosoof en dichter van Perzische afkomst en soefi-mysticus) heb laten inspireren.

 

 

 

 

 

 

 

Alle boeken zijn te bestellen via de webwinkel van Shodo

9 reacties op “Schrijven in de Vastentijd

 1. Cor de Jong

  Lieve Christine,
  Dank je voor alles wat je ons gegeven hebt.
  ik wens je een mooie retraite waarin jou veel gegeven wordt,een periode waarin je nieuwe inspiratie opdoet.
  Lieve groet,Cor

 2. Mensink

  Dag Christine,

  Ik wens jou een hartverwarmende retraite die je zal geven wat je nodig hebt om door te gaan met waar je hart ligt…

  Een hartverwarmende groet, Ria

 3. Gré

  lieve Christine,

  Ik wens je een fijne sabbatical.

  Ik ben nog steeds dankbaar voor alle inspiratieboeken en cursussen van de afgelopen jaren. Nu wil ik wat opruimen , maar lees het eerst allemaal door Dan ben ik geraakt door wat er allemaal leeft in me, ik wordt er weer door bemoedigd,
  De perioden van oppervlakkigheid worden daardoor toch weer verdiept.
  Bedankt Christine

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dank je, Gré
   Wat prachtig dat je dit zo ervaart én dat je de moeite neemt om het terug te lezen, want dat is wanneer de oogst wordt binnengehaald!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *