Schrijven met Etty Hillesum

Schrijfinspiratie

Er zijn heel veel manieren hoe je een inspirerend citaat kunt gebruiken als een springplank van woorden. Probeer de volgende ideeën eens uit in je eigen dagboek. Ik denk dat het je nog flink kan verrassen.

Er zijn een paar tips, die ik je vooraf wil meegeven:

 1. schrijf alleen voor jezelf en benader het als een ontdekkingsreis
 2. verbeter niets tijdens het schrijven, maar schrijf door
 3. denk vooraf niet na over wat je zou kunnen schrijven, maar ontdek het gaandeweg, dus start met de inspiratie zonder denkpauzes in te lassen
 4. lees jouw tekst na afloop hardop aan jezelf voor en blijf vervolgens even een moment rustig zitten, zodat je kun navoelen wat de tekst die je net zelf hebt geschreven in dit huidige moment bij je aanraakt of oproept. Het gaat niet om een beoordeling van goed of fout, mooi of lelijk, maar wat en waar er in jou iets gebeurt. En ook als er ‘niets’ lijkt te gebeuren is dat ook ‘iets’.
 5. gebruik een timer voor de schrijfideeën

 

Schrijfoefening 1

Zet de timer op 3 minuten en schrijf het citaat over in je dagboek en blijf achterelkaar doorschrijven. Stop wanneer je de timer hoort.

 

Schrijfoefening 2

Lees het citaat nogmaals en kijk eens welke woorden belangrijk voor je zijn. Onderstreep ze en schrijf ze in een lijstje onder het citaat.

Zet de timer op 10 minuten en schrijf in dit tijd achter elkaar door over alle woorden die in het lijstje staan. Je kunt van het een naar het ander springen of het kan in elkaar overvloeien. Maak ook hier geen plan en vel geen oordeel over wat je uiteindelijk schrijft.

 

Schrijfoefening 3

Schrijf een antwoord van 5 regels op elke vraag. Noteer eerst de vraag en geef direct antwoord in 5 regels tekst. Ga dan door naar de volgende vraag.

 1. Wat betekent dankbaarheid voor jou?
 2. Waar ben je vandaag (of afgelopen week) het meeste dankbaar voor?
 3. Wat denk je dat Etty bedoelt met “dat God in haar wil wonen”?

 

Schrijfoefening 4

Etty schreef dit op het 28ste verjaardag. Herinner jij je nog wat belangrijk voor je was toen jij 28 jaar oud werd? Schrijf de datum op en maak een lijstje van herinneringen. Misschien weet je het niet meer precies, maar dan kun  je een schatting maken.

Kies nu een item uit het lijstje en zet de timer op 10 minuten en schrijf over de herinnering in zoveel mogelijk (zintuigelijke) details.

 

Schrijfoefening 5

Hoe zou het zijn om werkelijk voor alles dankbaar te zijn in je leven van vandaag?

Denk niet langer na, maar pak je pen en schrijf eerst de vraag en daarna een hele pagina (A4) hierover vol. Ik noem het mijmeren op papier. Laat je verrassen, schrijf snel en richt je aandacht naar binnen, zodat je steeds dieper kunt luisteren.

 

Heb je van deze schrijfinspiratie genoten?

 • Laat het me weten via een reactie hieronder op het blog of persoonlijk via de mail.
 • Deel deze pagina met anderen via email of social media.
 • Word gratis abonnee van de SchrijfWijzer en ontvang automatisch nieuwe schrijfinspiratie in jouw inbox.

 

Facebookgroep

Wie een profiel op Facebook heeft kan lid worden van de Etty’s Leesgroep

 

Meer schrijfinspiratie

Bestel het handboek hier

Leesinspiratie

Dagboeken en brieven van Etty

Biografie over Etty

14 reacties op “Schrijven met Etty Hillesum

 1. Maria

  dank je wel Christine,
  Ik heb de oefeningen gelijk gemaakt.Het was weer zo vertrouwd.Het komt direct aan ,zonder nadenken schrijf ik vanuit mijn hart.
  Zo fijn om heemeer bezig te zijn, zo fijn om het rustig na te lezen. Een directe weg naar binnen .

 2. Jacobien

  Lieve Christine,

  Wat een fijn cadeau in mijn mailbox. Het is altijd fijn om verrast te worden door de eenvoud van een oefening en de berg schrijfinspiratie die dat oplevert. Ik hou ervan.
  Dank je voor alweer een mooi cadeau. Ik hoop dat het je goed gaat!

 3. yris

  Vlak voor het slapen gaan, kwam ik jouw mail tegen. Ik kon het niet nalaten om de oefeningen te doen en het sluit precies aan waar ik vandaag over liep te mijmeren tijdens mijn wandeling. Meer naar binnen keren en positief kijken naar wat ik op mijn pad tegenkom en dankbaar zijn wat voor inzicht mij dat geeft.
  Dankjewel Christine.

 4. Irene

  Gistermiddag een begin gemaakt met het opruimen van al m’n dagboeken en kwam daarbij de “ Schrijfgong” tegen waarbij we 100 dagen schreven nav een citaat van Etty. Nee deze dagboeken doe ik dus zeker niet weg!
  En dan is het vandaag de verjaardag van Etty en vind ik dit cadeautje in m’n mail; kan geen toeval zijn 😉
  Heb al heerlijk een uurtje zitten schrijven……..
  Dank je wel lieve Christine voor het maken van deze verbinding !

 5. Pauline

  Hartelijk Dank Christine voor dit wondertje op deze zondagochtend. Het komt altijd weer als een cadeau, sprankelend en verlichtend. Het maakt me blij.

 6. Ellen

  Hartelijk dank voor deze fijne schrijfinspiratie voor deze fijne mini cursus. Wat een mooie besteding van mijn zondagochtend.
  het nadenken en dieper duiken in dat wat in mij leeft helpt om te zien waar ik werkelijk mee bezig ben. Het maakt me blij en stemt me mild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *