Schrijven met Spirit (mini-retraite)

Bezinnend schrijven

individueel en op afspraak

“Schrijven met Spirit” gaat over innerlijk ruimte scheppen om diep te kunnen luisteren naar de inspiratie en leiding van Spirit. Het is de zachte innerlijke stem die in liefde ons wil begeleiden op onze weg naar heelheid en innerlijke vrede. Ik gebruik zelf de woorden uit “Een cursus in wonderen” omdat dit mijn spirituele pad is waar ik me innerlijk aan verbonden heb. Maar als dit niet jouw pad is, voel je dan vrij om andere woorden te gebruiken die wél jouw hart kunnen aanraken, zoals God, Liefde, Licht,  innerlijke gids of leraar, hart, intuïtie… Het gaat nooit over de woorden zelf, maar altijd over waar die woorden naar verwijzen en hoe jij je daarbij voelt. Wijzen de woorden je naar het Licht, de Liefde, God, vrede en voel jij je daardoor geïnspireerd?  Nodigen zij je uit om hun wijsheid toe te passen en er naar te leven? Dat zijn belangrijke vragen en de methode “Schrijven met Spirit” kan je helpen om jouw antwoorden hierop te vinden. Deze methode is toe te passen op alle spirituele paden en teksten uit verschillende tradities.

Jarenlang ben ik veel en lang in een Benedictijns klooster geweest. Het monastieke leven is nog steeds een grote inspiratiebron voor me. Ook in “Schrijven met Spirit” put ik uit die rijke bron van traditie, spiritualiteit en toewijding. Termen als devotie, toewijding, biddend lezen en schrijven, gebed en verlangen, doel en focus, luisteren en volgen, creativiteit en inspiratie zijn vaste gasten tijdens onze workshop en de toepassing van de methode “Schrijven met Spirit”.

 

Opzet van de individuele mini-retraite

Deze mini-retraite die ik heb gemaakt is uniek in zijn soort. Het bestaat uit een retraite-sessie via zoom van 2,5 uur aangevuld met een uitgebreid blog waar niet alleen informatie maar ook verdiepende oefeningen worden aangeboden.

De retraite-sessie duurt 2,5 uur zodat er voldoende ruimte is om tussentijds aan de hand van opdrachten zelf te schrijven en ervaring op te doen met het materiaal en een korte pauze te  hebben. Tijdens de persoonlijke mini-retraite is er volop ruimte om persoonlijke ervaringen in te brengen, vragen te stellen over deze methode en de toepasbaarheid daarvan in jouw situatie.

Online via Zoom + blog

De retraite-sessies worden gegeven via Zoom.  De zoomlink ontvang je tijdig via de mail.

Als je nog geen ervaring met Zoom hebt als deelnemer, dan kun je iets eerder inloggen, zodat we samen de techniek in orde kunnen maken. Daarna kunnen we in alle rust en op tijd beginnen.

Via Zoom maken we gebruik van verschillende digitale ‘kamers’, zodat we kunnen werken in de grote groep van maximaal 16 deelnemers, maar ook in kleinere groepen van 2, 4 of 8 personen.

Na de mini-retraite krijg je nieuwe en verdiepende opdrachten plus aanvullende informatie via het blog op mijn website. Je ontvangt hier een inlogcode voor. Dit blog blijft nog een week na de retraite beschikbaar.

 

Je hoeft niet veel schrijfervaring te hebben om deel te kunnen  nemen. Het is wel plezierig dat je vooraf bekend bent met de basis van mijn werkwijze. Ik heb dit beschreven in mijn boek “Dagboek als spiegel”.  Iedere deelnemer wordt daarom gevraagd om een paar hoofdstukken te lezen vóór de eerste sessie van de workshop. Dit zorgt ervoor dat we allemaal gemakkelijker kunnen aansluiten bij de opdrachten en de ervaringen in de groep en dat werkt ondersteunend en verdiepend. Wanneer je direct een exemplaar van dit boek bij de workshop bestelt, betaalt Shodo voor jou de verzendkosten (in Nederland).

 

Wanneer

Je kunt zelf aangeven wanneer je wilt afspreken in de ochtend of de middag, van ma t/m zo. Het is aan te raden om minstens op de dag zelf en de dag daarna vrij van andere verplichtingen te zijn, zodat er tijd en ruimte is om ervaringen te laten bezinken en de methode nog een keer in eigen tempo te ervaren.

Een inspirerend alternatief is om een individuele mini-retraite “Schrijven met Spirit” te plannen. Deze retraite-bijeenkomst (via zoom) duurt 2,5 uur. Dit is inclusief inclusief pauze en schrijftijd. Zo leer je stap voor stap deze methode van bezinnend schrijven op een dag en tijd die jou goed uitkomt.
De kosten voor deze individuele mini-retraite “Schrijven met Spirit” zijn € 150 (incl. 21% btw)

 

Tijdsinvestering

Zoals altijd is de mate waarin jij bent toegewijd aan de inhoud van het programma bepalend voor jouw persoonlijke ervaring. Dit is ook de reden dat ik je aanraad om tijdens de retraite geen andere afspraken te maken. Dat geeft je ruimte om – in het moment – te kunnen kiezen voor datgene wat werkelijk behulpzaam voor je is.

Na de eerste keer vertelden deelnemers dat ze het niet alleen als een workshop hebben ervaren, maar vooral als een mini-retraite die hen verstilde en inspireerde! Daarom noem ik het nu ook een ‘mini-retraite’.

Reken in ieder geval op het volgende:

 • Lees voor de eerste sessie de volgende hoofdstukken in het handboek “Dagboek als spiegel”
  • Hoofdstuk 7: Schrijfmateriaal
  • Hoofdstuk 8: Privacy
  • Hoofdstuk 9: Structuur
  • Hoofdstuk 10: Toestemming
  • Hoofdstuk 11: Sprinten als basis
 • Eigen plek inrichten voordat de retraite begint
 • 2,5 uur oefenen en ervaren via zoom
 • 2 uur om na afloop te oefenen met de methode en aanvullende oefeningen te doen.

 

Wat heb je nodig om deel te kunnen nemen?

 • Een computer met camera en microfoon en een goede wifi-verbinding. Een computer of laptop heeft de voorkeur boven een tablet, omdat het beeld groter is en dat is gemakkelijker voor jou
 • Zoom – programma (gratis downloaden)
 • Pen en papier
 • Exemplaar van het boek “Dagboek als spiegel”
 • Ik raad je aan om op de dag van de retraite én de dag daarna geen andere afspraken te maken, zodat je echt aandacht, tijd en ruimte hebt voor deze wonderbaarlijke schrijfervaring!

 

Ervaringen van deelnemers

Lees hier over de ervaringen van de eerste deelnemers,
die de mini-retraite in een groep hebben gevolgd..

Schrijven met Spirit heette toen nog Wonderbaarlijk Schrijven – online workshop 😉

 

Kosten voor individuele mini-retraite

€ 150 per persoon, inclusief 21 % btw.

Je kunt je via deze link inschrijven.

 

Mocht je onverhoopt moeten annuleren, dan gelden deze voorwaarden
 • Ongeacht de situatie, dus ook bij ziekte
 • Annuleren kan alleen schriftelijk.
  • Doe je dit uiterlijk 1 week voor de mini-retaite, dan zijn er geen kosten aan verbonden.
  • Doe je dit binnen 1 week voor de mini-retraite, dan betaal je €25 annuleringskosten.
  • Doe je dit binnen 48 uur voor de mini-retraite, dan betaal je het volledige bedrag van €150.
  • Je kunt kosteloos een andere datum of tijd afspreken of jouw plek aan iemand anders geven.
  • Door jezelf aan te melden geef je aan akkoord te gaan met deze voorwaarden.

 

Heb je dit al gezien?

Hier is het interview dat gemaakt is op de weg naar het vliegveld, aan het einde van mijn devotional stay (retraite) in Mallorca, dat geheel op ‘Een cursus in wonderen’ was gebaseerd.

 

Heb je dit ook al gezien?

 • Scriptio Divina (spirituele oefening in biddend en bezinnend schrijven is gericht op jouw persoonlijke relatie met Spirit)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *