Schrijven met Spirit (mini-retraite)

Bezinnend schrijven

– nog 1 plaats vrij – 

“Schrijven met Spirit” gaat over innerlijk ruimte scheppen om diep te kunnen luisteren naar de inspiratie en leiding van Spirit. Het is de zachte innerlijke stem die in liefde ons wil begeleiden op onze weg naar heelheid en innerlijke vrede. Ik gebruik zelf de woorden uit “Een cursus in wonderen” omdat dit mijn spirituele pad is waar ik me innerlijk aan verbonden heb. Maar als dit niet jouw pad is, voel je dan vrij om andere woorden te gebruiken die wél jouw hart kunnen aanraken, zoals God, Liefde, Licht,  innerlijke gids of leraar, hart, intuïtie… Het gaat nooit over de woorden zelf, maar altijd over waar die woorden naar verwijzen en hoe jij je daarbij voelt. Wijzen de woorden je naar het Licht, de Liefde, God, vrede en voel jij je daardoor geïnspireerd?  Nodigen zij je uit om hun wijsheid toe te passen en er naar te leven? Dat zijn belangrijke vragen en de methode “Schrijven met Spirit” kan je helpen om jouw antwoorden hierop te vinden. Deze methode is toe te passen op alle spirituele paden en teksten uit verschillende tradities.

Jarenlang ben ik veel en lang in een Benedictijns klooster geweest. Het monastieke leven is nog steeds een grote inspiratiebron voor me. Ook in “Schrijven met Spirit” put ik uit die rijke bron van traditie, spiritualiteit en toewijding. Termen als devotie, toewijding, biddend lezen en schrijven, gebed en verlangen, doel en focus, luisteren en volgen, creativiteit en inspiratie zijn vaste gasten tijdens onze workshop en de toepassing van de methode “Schrijven met Spirit”.

 

Opzet van de mini-retraite

Deze mini-retraite die ik heb gemaakt is uniek in zijn soort. Het bestaat uit twee aaneengesloten dagen met drie sessies, die online worden aangeboden. In een groep van maximaal 16 deelnemers krijg je achtergrondinformatie, heldere instructie, creatieve oefeningen en is er volop ruimte voor al je vragen en om ervaringen met elkaar te delen.

De sessies zijn goed verdeeld over de twee dagen, zodat er voldoende ruimte is om tussentijds aan de hand van opdrachten zelf te schrijven en ervaring op te doen met het materiaal. Na de eerste sessie keer je terug met persoonlijke ervaringen en mogelijk ook vragen over de methode en de toepasbaarheid daarvan in jouw situatie.

Online via Zoom + blog

De online-sessies worden gegeven via Zoom. Er wordt zo goed mogelijk gezorgd voor een veilige digitale omgeving en daarom wordt er zowel met een unieke sessie-code als een wachtwoord gewerkt. Deze informatie wordt je tijdig via de mail persoonlijk toegestuurd. Als je nog geen ervaring met Zoom hebt  als deelnemer, dan wordt er een oefenmoment aangeboden om gezamenlijk de techniek in orde te maken, zodat we in alle rust met de eerste sessie kunnen beginnen.

Via Zoom maken we gebruik van verschillende digitale ‘kamers’, zodat we kunnen werken in de grote groep van maximaal 16 deelnemers, maar ook in kleinere groepen van 2, 4 of 8 personen.

Tussen de zoomsessies in krijg je opdrachten en aanvullende informatie via het blog op mijn website. Je ontvangt hier een inlogcode voor. Het blog blijft nog een week na de workshop voor alle deelnemers beschikbaar.

De sessies zijn als volgt ingedeeld:
 1. Dag 1 – Sessie 1 – 9:30 tot 12 uur – introductie en eerste gedeelte van de methode
 2. Dag 2 – Sessie 2 – 9:30 tot 12 uur – terugkoppeling en laatste deel van de methode
 3. Dag 2 – Sessie 3 – 20-21 uur afronding

Je hoeft niet veel schrijfervaring te hebben om deel te kunnen  nemen. Het is wel plezierig dat je vooraf bekend bent met de basis van mijn werkwijze. Ik heb dit beschreven in mijn boek “Dagboek als spiegel”.  Iedere deelnemer wordt daarom gevraagd om een paar hoofdstukken te lezen vóór de eerste sessie van de workshop. Dit zorgt ervoor dat we allemaal gemakkelijker kunnen aansluiten bij de opdrachten en de ervaringen in de groep en dat werkt ondersteunend en verdiepend. Wanneer je direct een exemplaar van dit boek bij de workshop bestelt, betaalt Shodo voor jou de verzendkosten (in Nederland).

 

Data

 • Donderdag, 12 en vrijdag, 13 augustus 2021
 • Een inspirerend alternatief is om een individuele mini-retraite “Schrijven met Spirit” te plannen. Deze retraite-bijeenkomst (via zoom) duurt 2,5 uur. Dit is inclusief inclusief pauze en schrijftijd. Zo leer je stap voor stap deze methode van bezinnend schrijven op een dag en tijd die jou goed uitkomt.
  De kosten voor deze individuele mini-retraite “Schrijven met Spirit” zijn € 150 (incl. 21% btw)

 

Tijdsinvestering

Zoals altijd is de mate waarin jij bent toegewijd aan de inhoud van het programma bepalend voor jouw persoonlijke ervaring. Dit is ook de reden dat ik je aanraad om tijdens de retraite geen andere afspraken te maken. Dat geeft je ruimte om – in het moment – te kunnen kiezen voor datgene wat werkelijk behulpzaam voor je is.

Na de eerste keer vertelden deelnemers dat ze het niet alleen als een workshop hebben ervaren, maar vooral als een mini-retraite die hen verstilde en inspireerde! Daarom noem ik het nu ook een ‘mini-retraite’.

Reken in ieder geval op het volgende:

 • Lees voor de eerste sessie de volgende hoofdstukken in het handboek “Dagboek als spiegel”
  • Hoofdstuk 7: Schrijfmateriaal
  • Hoofdstuk 8: Privacy
  • Hoofdstuk 9: Structuur
  • Hoofdstuk 10: Toestemming
  • Hoofdstuk 11: Sprinten als basis
 • Eigen plek inrichten voordat de retraite begint
 • 3 keer een  Zoom-sessie van  maximaal 2,5 uur (= met pauze en schrijftijd) + opstart tijd (als het de eerste keer is dat je Zoom gebruikt).
 • Opdrachten na de eerste en tweede sessie vragen ongeveer 1 tot 2 uur per keer

 

Wat heb je nodig om deel te kunnen nemen?

 • Een computer met camera en microfoon en een goede wifi-verbinding. Een computer of laptop heeft de voorkeur boven een tablet, omdat het beeld groter is en dat is gemakkelijker voor jou
 • Zoom – programma (gratis downloaden)
 • Pen en papier
 • Exemplaar van het boek “Dagboek als spiegel”
 • Ik raad je aan om tijdens deze retraite geen andere afspraken te maken, zodat je echt aandacht, tijd en ruimte hebt voor deze wonderbaarlijke schrijfervaring!

 

Ervaringen van deelnemers

Lees hier over de ervaringen van de eerste deelnemers.

Schrijven met Spirit heette toen nog Wonderbaarlijk Schrijven – online workshop 😉

 

Kosten voor 3 sessies + blog

€ 75 per persoon, inclusief 21 % btw.

Je kunt je via deze link inschrijven.

 

Mocht je onverhoopt moeten annuleren, dan gelden deze voorwaarden
 • Ongeacht de situatie, dus ook bij ziekte
 • Annuleren kan alleen schriftelijk.
  • Doe je dit voor 1 augustus 2021, dan zijn er geen kosten aan verbonden.
  • Doe je dit na 1 augustus 2021, dan betaal je €15 administratie kosten.
  • Doe je dit na 7 augustus 2021, dan betaal je het volledige bedrag van €75.
  • Door jezelf aan te melden geef je aan akkoord te gaan met deze voorwaarden.

 

Heb je dit al gezien?

Hier is het interview dat gemaakt is op de weg naar het vliegveld, aan het einde van mijn devotional stay (retraite) in Mallorca, dat geheel op ‘Een cursus in wonderen’ was gebaseerd.

 

“Wonderbaarlijk Schrijven”

kent inmiddels al een paar vormen en toepassingen, die allemaal gebaseerd zijn op een  ‘Een cursus in wonderen’:

 • Schrijven met Wonderen (3 dagen schrijven a.d.h.v. citaten uit de cursus. Nieuwe data zijn nog niet bekend)
 • Schrijven met Spirit (mini-retraite &  weekendworkshop waarin je een unieke methode leert om schrijvend te luisteren naar de stem van jouw innerlijke leraar)
 • Scriptio Divina (spirituele oefening in biddend en bezinnend schrijven is gericht op jouw persoonlijke relatie met Spirit)

2 reacties op “Schrijven met Spirit (mini-retraite)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *