Workshop Schrijven en Imaginatie

Module Schrijven en imaginatie in therapie en coaching

 

 

 

Doel

Schrijven is een creatieve weg, die de verbinding met het innerlijke zelf (opnieuw) vorm kan geven en herstellen. Het doel van de module is om ervaring op te doen met deze creatieve werkvorm die gericht is op het eigen functioneren als ook te gebruiken als creatieve interventie met een cliënt.

 

Doelgroep

coaches, therapeuten, supervisoren en counselors

 

Wat “reflectief schrijven” toevoegt aan de beeldentaal.

Om te beginnen wordt in “reflectief schrijven” uitsluitend gewerkt met de ongecorrigeerde tekst. Heldere opdrachten en duidelijke structuur zorgen voor de voorwaarden die nodig zijn om op een creatieve en spontane manier te verwoorden wat je aandacht heeft. De pen brengt je als vanzelf voorbij je dagelijkse denken naar die innerlijke lagen in je bewustzijn, die verrassend veel informatie, herinneringen en kennis bevatten. Schrijven is dus een vorm van spiegelen en zicht krijgen op wat al aanwezig is, maar nog niet de ruimte heeft gekregen om gekend te worden.

Vooral de combinatie van tekentaal met woordtaal is zeer krachtig en helend van karakter. Een tekening geeft niet onmiddellijk al haar geheimen prijs. Creatieve schrijfopdrachten kunnen als toegangspoorten dienen om die informatie naar het dagbewustzijn te brengen. Door er niet eerst over na te denken krijgt je intuïtie de kans om vanuit een dieper weten op te borrelen. Op deze manier leert de schrijver zelf betekenis te geven aan de tekening en die te plaatsen binnen de context waarin die is gemaakt.

Het creatief schrijven is bijna voor iedereen geschikt, mits het in kleine stappen met een duidelijke structuur wordt aangeboden. Op deze manier creëert een afgebakend terrein waarbinnen men op een veilige manier op onderzoek kan uitgaan.

Iedere techniek heeft een eigen kenmerk . Het schrijven van een lijstje doet duidelijk een beroep op de ratio. In het schrijven van een dialoog met een tekening wordt het intuïtieve zelf sterker betrokken. Zo kan een cliënt, die zich sterk identificeert met emoties door het schrijven van een lijstje of een gestructureerde dichtvorm meer balans ervaren tussen voelen en denken.

 

De volgende thema’s worden in de module behandeld

 • Basisregels van reflectief schrijven
 • Verschillende technieken en toepassingen
 • Indicaties en contra-indicaties

 

Leiding

Christine de Vries, is auteur van “Dagboek als spiegel – een handboek vol inspiratie”. www.shodo.nl

 

Datum locatie en kosten

Datum: Zaterdag, 21 april 2018
Tijden: 10 tot 17 uur.
Locatie: Fnidsen 33, 1811 ND Alkmaar >>
Kosten: € 145

N.B. Deze module vormt onderdeel van de Cyclus Expressieve werkvormen en imaginatie in therapie en coaching.

 

Inschrijving

Stuur een email met uw naam, postadres, telefoonnummer en emailadres naar: office@imaginatie.nl

 

Enkele reacties van deelnemers aan de module

 • Ik heb de professionele en inspirerende begeleiding als heel prettig ervaren. Zowel mijn persoonlijke groei en ontdekkingen zijn aan bod gekomen, als wel hoe ik het schrijven bedrijfsmatig in kan zetten in teamprocessen.
 • De training is als een blije kroontjespen die lekker in de inkt gedoopt wordt en zijn verrassingen mag prijsgeven, dan weer òp, dan weer buiten de lijntjes…!
 • Ik heb verder geleerd over schrijven en belangrijke randvoorwaarden om anderen te laten schrijven en hoe dat te structureren.
 • Zeer inspirerend, uitnodigend om er zelf weer verder mee aan de slag te gaan.
 • Inzicht gevend in eigen proces.
 • Fijne onderlinge respectvolle sfeer door de manier waarop Christine de groep leidt en ik heb verder geleerd over mezelf door stil te staan bij zaken die op dit moment aandacht vragen.
 • Ik vond het een fijne dag omdat de sfeer heel goed was. Dat kwam omdat er allemaal aardige mensen waren, maar zeker ook door de sfeer die Christine uitstraalt, respectvol en rustig is. Je weet heel goed wat je doet in de training. In de oefeningen vond ik weer een weg naar binnen toe op een vanzelfsprekende manier. Ik kan zeker wat met deze technieken in mijn werk.
 • Geweldige dag gehad waarin ik aan de lijve ondervonden heb hoe schrijven kan helpen inzichten te krijgen en hoe gevoel en ervaring onder woorden gebracht kunnen worden.
 • Ik ben er verwonderd over hoe woorden kunnen leiden tot stilte. Een elfje:

Stilte
Door woorden
Het lijkt tegenstrijdig
Christine heeft me betoverd
Verwondering!