Schrijvend bezinnen

Samen met een groep schrijvend stilstaan bij wat er écht toe doet, is een van de dingen die ik het allerliefste doe.

En als dit ook nog in een sfeervol klooster kan, is het plaatje compleet. Want een klooster is voor mij een plek die me uitnodigt om te bezinnen, om mijn aandacht naar binnen te richten en te oefenen om diep te luisteren naar mijn hart en de bewegingen van mijn ziel. In het klooster proef ik de sfeer van toegewijd leven en dat inspireert me keer op keer. Het is een omgeving die zo anders is dan waar ik woon en leef, dat ik als vanzelf ook andere vragen stel en met een frisse blik naar mijn eigen leven en omgeving kijk.

 

Eigen dagorde

Tijdens de schrijfretraite hebben we als groep onze eigen dagorde en zijn er vaste momenten waarop we samen in de groepsruimte bijeenkomen en momenten waarop we op ons zelf kunnen zijn in de groepsruimte, in de kloostertuin, of op onze eigen kamer. Voor wie het graag wil is er ook een paar keer de mogelijkheid om deel te nemen aan een viering in de kerk, samen met de zusters van het klooster en bezoekers. In de ochtend en avond is er een stiltemeditatie in de kloosterkapel voor de deelnemers van de groep. Alle deelnemers beslissen zelf waar zij aan deelnemen, want er is niets verplicht tijdens deze dagen.

Dat geldt ook voor de schrijfopdrachten die worden aangeboden. Als er iets bijzit dat je niet aanspreekt, kun je altijd een andere keuze maken. Het mooie is dat wanneer iedereen dit doet en op deze manier goed voor zichzelf zorgt, wij het ook als groep heel goed hebben.

 

 

Intimiteit

Iedere schrijfretraite heeft een eigen thema waar we schrijvend mee aan de slag gaan. In de groep schrijven we korte teksten op basis van creatieve opdrachten, die we vaak ook met anderen in kleine groepen delen. Hierdoor ontstaat er een groot gevoel van verbondenheid. Al schrijvende ontmoeten onszelf op een nieuwe manier en dat kan heel verrassend zijn, maar ook heel veel herkenning oproepen bij anderen. Zonder dat we er veel moeite voor doen groeit de intimiteit met onszelf en anderen en dat is veel waardevoller dan ik het nu kan beschrijven.

Intimiteit, een mooi woord. Als ik het vertaal in het Engels is het “intimacy” en wanneer ik dan het woord heel langzaam uitspreek wordt het in-to-me-see! Wat ik vrij vertaal met “ik laat in mezelf kijken” en volgens mij gebeurt dit met iedereen die schrijft vanuit het hart, zonder er eerst over na te denken en er dan de woorden voor te zoeken die er bij passen.

 

Eerlijkheid

Ik zeg dat ik het begeleiden van schrijfretraites in een klooster een van de fijnste dingen vind om te doen, maar als ik eerlijk ben is het schrijven een creatief middel, is het klooster een prachtige locatie en zijn de opdrachten speelse oefeningen. Waar het me echt om gaat is om het contact dat ik met mijn Zelf heb als ik bezinnend schrijf puur voor mezelf, zonder me zorgen te maken over hoe het klinkt, hoort of wat de ander er misschien van vindt. Dat ik al schrijvende leer te verwelkomen wat er is, wat ik denk en voel, zonder daar allerlei oordelen aan te verbinden. Het schrijven biedt me een weg naar binnen, waar ik thuiskom bij mezelf en van waaruit ik de wereld ontmoet. Dat is een ervaring die ik iedereen (!) van harte gun en dat is waarom ik keer op keer tegen mensen zeg: “Kom! Kom en ervaar het zelf!”

 

Hartelijk welkom

De eerstvolgende 4-daagse schrijfretraite gaat over het prachtige gedicht van Rumi “De Herberg” en vindt plaats op woensdagmiddag 25 t/m zaterdagmiddag 28 oktober in het klooster in Heiloo.

Er zijn nu nog een paar plaatsen vrij – weet dat jij van harte welkom bent!

De herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.

Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…….

De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede glimlach
en vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *