Studiedag over Etty Hillesum en Charlotte Salomon

Studiedag Levenskunst van Charlotte Salomon en Etty Hillesum

De geschiedenis en nalatenschap van twee joodse vrouwelijke kunstenaars

Op 15 januari 1914 werd Etty Hillesum geboren, op 16 april 1917 Charlotte Salomon. In de tijd van Hitler-Duitsland waren zij Joodse vrouwen. Met de dood voor ogen vierden zij het leven. Zij stierven beiden in de herfst van 1943 in Auschwitz. Zij lieten dagboeken, schilderijen en brieven na.

Met pen en penseel ontwikkelden deze vrouwen een levenskunst die van zoveel innerlijke kracht en schoonheid getuigt, dat zij ver uitstijgt boven de tijd waarin zij tot stand kwam, een levenskunst die ook nu nog bijzonder actueel is.

Tijdens deze studiedag onder leiding van twee docenten: Denise de Costa en Lisette le Blanc verdiept u zich in het oeuvre van deze vrouwen, de tijdgeest, de nalatenschap.

Dr. Denise de Costa is schrijver en wetenschappelijk onderzoeker. Zij heeft verschillende publicaties over Etty Hillesum op haar naam staan en schrijft regelmatig artikelen over Etty Hillesum.
Drs. Lisette le Blanc is kunsthistoricus. Zij geeft diverse lezingen en cursussen onder andere voor de Vrije Academie en is als conservator verbonden aan het museum in Tiel.

 

Meer informatie

Schrijf je hier in – er zijn verschillende data (april/mei 2020) en locaties in heel Nederland >>

Lees hier een artikel in de Volkskrant over Charlotte Salomon.

1 reacties op “Studiedag over Etty Hillesum en Charlotte Salomon

  1. Marian Punte

    Dankjewel, Christine, ik heb me meteen opgegeven. Dat sluit mooi aan bij de cursus over Etty Hillesum en de 75 jaar bevrijding die we herdenken. Ik ben erg benieuwd.

    Hartelijke groet,

    Marian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *