Telefoongebruik als bewustzijnsoefening

Het blijft een uitdaging…

om op een bewuste manier om te gaan met mijn telefoon. Ik wil niet steeds kijken én toch doe ik het ontelbare keren op een dag. Ik draag de telefoon bij me, alsof het apparaat mij in leven houdt. Ik zorg beter voor het opladen van de accu van mijn telefoon, dan voor mijn eigen accu. Het gebeurt echt zelden dat ik daar te laat mee ben en de telefoon zonder dat ik het wil uit staat. Ik scroll door de social media feed, alsof ik daar het goede nieuws kan vinden. Ik reageer sneller op wat anderen meemaken, dan op mijn eigen innerlijke ingevingen. Als ik in de wachtkamer bij de tandarts zit, doe ik dat samen met mijn telefoon. Ik beantwoord daar nog snel een appje of mailbericht. Als er geen nieuwe berichten zijn binnengekomen, sinds de laatste keer dat ik heb gekeken, bekijk ik korte videootjes van mensen die honden uit benarde situaties redden en hen een gelukkig voor-altijd-thuis vinden.

Er bestaat de mogelijkheid om te zien hoeveel tijd ik daadwerkelijk mijn telefoon gebruik, maar ik heb dat nooit gedaan, want ik weet zeker dat ik me rot zal schrikken (en schamen) voor het aantal uren dat ik dagelijks naar dat kleine schermpje zit te kijken.

Ik vind het lastig om dit allemaal te bekennen, want ik zou dit niet zou moeten doen, maar ik doe het wel en het is wat het is: ik ben verslaafd en verslingerd aan mijn telefoon. En… dit alles maakt me niet gelukkig. Ik wil een andere keuze maken. Ik wil ruimte scheppen voor een nieuw begin.

 

Vasten in mindless gebruik van mijn telefoon

Deze Veertigdagentijd, die begint op woensdag, 14 februari 2024, ga ik het gebruik van mijn telefoon als bewustwordingsoefening inzetten. Ik had alle meldingen, badges en tingeltjes al uitgezet, maar dat is voor mij niet genoeg.

Op het eerste scherm van mijn telefoon staan nu een paar apps, zoals contacten, klok, foto’s, agenda, app van de online cursus die ik volg, telefoon, camera en meditatie-timer.

Alle andere apps, waaronder Social Media, Outlook, YouTube en Safari, staan helemaal achterin (op een nieuw tabblad en dus uit het zicht) op mijn telefoon. Wanneer ik er nu naar toe wil, moet ik een aantal keer doorklikken om bij de apps te komen. Ik hoop dat dit als een soort pauzeknop voor me werkt, zodat ik de tijd heb om me af te vragen: is dit NU echt nodig, of kan ik het straks ook doen?

Ik heb de blauwe vinkjes in What’s App uitgezet, zodat ik niet langer hoef te kijken of de ander al gereageerd heeft op mijn berichtje en ik niet meer zo de noodzaak voel om direct te beantwoorden.

 

Computer versus Telefoon

Voor mijn werk ben ik dagelijks online. Ik beantwoord mail, werk aan mijn website, schrijf een blog, maar een nieuwe cursus, plaats berichten op Social Media, reageer op reacties van lezers en volg een cursus online. Mijn computer staat op mijn werkkamer en ik wil de komende 40 dagen alleen daar mijn werk doen. Dus niet langer ‘s avonds op de bank mail beantwoorden of bestellingen bevestigen. Werken doe ik vanaf nu in mijn werkkamer, waar die ook voor bedoeld is 😉

Ik neem twee momenten op de dag (ochtend en laat in de middag) om de mail te beantwoorden, de bestellingen te verwerken en voor Social Media. Dit zal ik beperken tot mijn eigen berichten en ik ga niet meer doelloos rondkijken naar leuke plaatjes, video’s of nieuwe inspiratie. Ik weet niet of dit goed werkt, maar ik ga dit de komende 1,5 week uitproberen en op de tweede zondag van de Veertigdagentijd (25-2) ga ik hierop reflecteren en waar nodig de tijdstippen aanpassen. Uit ervaring weet ik dat een klein logboekje van mijn computer- en telefoongebruik me hierbij heel behulpzaam zal zijn.

 

Energie

Alleen dit besluit nemen geeft me al nieuwe energie. Het zal af en toe helemaal niet zo gemakkelijk zijn, maar ik geef mezelf de ruimte om te mogen oefenen en voel tegelijkertijd ook dat deze oefening me heel veel kan opleveren. Behalve meer tijd hoop ik op een rustigere denkgeest, die bewuster aandacht schenkt aan dat wat mij energie geeft en ruimte schept voor wat wezenlijk is in mijn leven, hier en nu.

 

Achtergrond op mijn telefoon

Om mezelf te herinneren aan mijn besluit om in het hier en nu te zijn i.p.v. de scrollen, heb ik een paar achtergronden gemaakt voor op mijn iPhone. Voel je vrij om deze achtergronden zelf ook te gebruiken.

 

Heb jij ook een voornemen voor de komende Vastentijd?

Dit blog schrijven heeft mijn echt geholpen om mijn voornemen om te buigen tot een waarachtig besluit. En daar begint alles mee.

Weet dat je hier welkom bent met jouw voornemen en persoonlijke vorm van vasten gedurende de komende  Veertigdagentijd en ik wens jou een mooie inspirerende tijd toe.

 

P.S.

Gewoonlijk schrijf ik iedere donderdag een post op mijn blog, maar nu in het kader van Ruimte Scheppen en de start van de Vastentijd, ben ik deze week twee dagen eerder.


Meer informatie over het werkboek “Ruimte scheppen voor een nieuw begin” vind je hier. Bestel snel, want de voorraad is echt bijna op. Het is niet langer via de boekhandels te koop.

Wil je ook in de toekomst inspiratie en informatie over de weg van het schrijven ontvangen? Meld je aan als abonnee van de gratis SchrijfWijzer.

Inspiratieblog Archief vanaf november 2023

Iedere donderdag verschijnt op het blog van Shodo een bericht vol inspiratie en informatie over de weg van het schrijven. Hieronder vind je de lijst met linken naar de berichten die eerder zijn verschenen.

3 reacties op “Telefoongebruik als bewustzijnsoefening

 1. Trudy

  Dag Christine, ik ben [ook] al een poos erg ontevreden over ‘mijn schermtijd’ zoals ik het noem, iphone, laptop, netflix, mail, internet, dit neemt allemaal veel te veel van mijn tijd en aandacht en nee, ik wil dit niet langer. Ik kreeg en krijg er de laatste tijd meer bewustzijn op, op hoe het voor mij werkt. En hoera, daar kwam dit Werkboek voorbij! Hiermee kan ik gericht er iets aan doen. Nu is voor mij het moment om serieus mijn schermtijd te halveren. Net als met snoepen, de intentie is hiermee ook: halveren. Dank je voor de mooie workshop-video. Verbindend, verrassend. Dit waren mijn twee woorden. Ik wens iedereen een mooie tijd!

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Trudy,

   Het is verbindend om te weten dat we dit samen doen. Dat steunt en inspireert, want ik vind het echt niet zo gemakkelijk om mijn telefoon naast me neer te leggen. Ik wens jou ook een mooie tijd toe!

 2. Debby

  Zooooo herkenbaar! Ook voor mij is het niet genoeg om alle vinkjes, plingeltjes en meldingen uitgezet te hebben. Het Ding is elk onbewust moment alweer in mijn hand. Zoals jij ook zo mooi zegt: ik zorg beter voor het Ding dan voor mezelf. Het is tijd om mijn eigen accu op te laden en op tijd bij te laden. Dus ik doe met je mee: achtergrondje ‘Be here now’ op mijn Ding gezet, apps uit het opstartscherm verschoven.
  De computer en mijn werkkamer zijn the place to be om mails te schrijven en te beantwoorden (ook ochtend en eind van de middag als uitprobeersel). Een kwartiertje Instagrammen per dag om de accounts waar ik echt blij van word te volgen, verder niet. Zondag 25-02 evalueren. Dankjewel voor de inspiratie, Christine! En veel succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *