Terugblik op de 1ste Landelijke Schrijfdag

Ik heb nog een droom…

Samen met stichting Kanker in Beeld “Schrijven voor je leven” in heel Nederland te introduceren en beschikbaar te maken, zodat mensen met en na kanker in het dichtstbijzijnde inloophuis zelf de kracht van helend schrijven kunnen ervaren. Op zaterdag, 11 maart j.l. begeleide ik in Amstelveen de 1ste Landelijke Schrijfdag en hiermee is mijn en onze droom een stuk realistischer geworden.

Helend schrijven op de landelijke schrijfdag“Het maakt zichtbaar wat al in mij leeft.”

Uit de nieuwsbrief van Kanker in Beeld (mei 2017):

“Er werd gelachen, gehuild en vooral veel geschreven tijdens de eerste landelijke Schrijfdag van onze pijler Schrijven voor je Leven. Op zaterdag 11 maart kwamen deelnemers uit heel Nederland samen om te participeren in de workshop ‘De helende kracht van schrijven’. Vanwege grote belangstelling werd de dag verplaatst van Woerden naar Amstelveen.

Er is inmiddels wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de helende kracht van schrijven. Daarin is aangetoond dat het gestructureerd schrijven over emoties en gedachten een positieve werking op het immuunsysteem van de schrijver heeft. Op deze manier wordt het schrijfproces niet alleen ingezet om ervaringen van je af schrijven, maar ook om gezondheid en kracht naar je toe te schrijven.

De deelnemers kregen onder deskundige begeleiding van Christine de Vries veel inzicht in hoe gevoelens, gedachten en emoties op een gestructureerde en toegankelijke manier op papier gezet konden worden. Schrijven inzetten als creatief middel waarbij het op deze dag ging om het proces en niet om het schrijven van een ‘mooie’ of ‘volledige’ tekst. Met verbazing werd gereageerd op de woorden die uit ieders pen kwamen.

“Het verwonderde mij dat er uit een heel eenvoudig woord zoveel aanvullingen komen.”

Woordgedichten, regels volschrijven en nog veel meer concrete maar ook speelse technieken zorgden ervoor dat de deelnemers ervaringen van zich af konden schrijven en op een veilige manier de aandacht van het hoofd naar het hart te konden brengen. We kijken terug op een zeer geslaagde dag.”

2 reacties op “Terugblik op de 1ste Landelijke Schrijfdag

  1. Aly Voortman

    Zelf mogen ervaren dat het helend werkt, soms is het niet mogelijk woorden te vinden en je ” verhaal” te doen. Bij schrijven blijf en kom je dichter bij je eigen gevoel en ben je niet bezig met “wat de ander er van vindt” . Bij existentiële vragen tijdens je ziekte of daarna kan schrijven je in beweging brengen.
    Ik hoop dat je droom werkelijkheid wordt en zou, indien gewenst of nodig, daar wel een bijdrage aan willen leveren.

    1. Christine de Vries Bericht auteur

      Aly, dank je voor je aanbod. Ik kom graag bij je terug als het zover is. Het staat nog in de kinderschoenen, maar het begin is er!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *