Thuis op retraite

vraagt om een goede voorbereiding en planning

Over een paar dagen begint mijn retraite. Ik heb er maanden naar uitgekeken en nu is het bijna zover. Harrie, mijn man, vertrekt a.s. zaterdag als pelgrim op de fiets naar Santiago de Compostella en ik blijf thuis. Terwijl Harrie steeds meer spullen voor zijn pelgrimage verzamelten uren op zijn fiets traint, maak ik een planning voor mijn tijd hier alleen in huis. Ik wil zo graag genieten van deze tijd en het ten volle beleven.

Ik maak een lijst met dingen die ik eindelijk wil doen:

 • half zes opstaan en samen met Grino genieten van het ochtendlicht in de duinen
 • yogaoefeningen nog voor het ontbijt
 • boek af maken en het eind van de retraite naar de uitgever opsturen
 • gezond eten en een paar kilo afvallen
 • geen tv kijken, op een paar goede films na
 • de stapel boeken lezen, die al zo lang liggen te wachten
 • iedere dag een tekening maken
 • iedere dag schrijven, mediteren, studeren
 • nieuw cursusmateriaal maken
 • website afronden
 • fotograferen
 • brieven schrijven
 • kastje schilderen in de woonkamer
 • muren schilderen van de slaapkamer
 • zolder opruimen
 • schuur schilderen, de verf heb ik al

Ik moet lachen om mezelf, want voor deze lijst heb ik veel langer dan vijf of zes weken nodig. Het is op deze manier geen retraite, maar een bootcamp geworden. Gekkigheid!! Ik ben gaan schrappen en vroeg mezelf steeds opnieuw:

Wat wil ik het allerliefste met mijn tijd, aandacht en energie doen?

Toen werd het eigenlijk heel eenvoudig. Wat ik wil is op mezelf zijn, mijn boek schrijven, wandelen in de duinen en in het hier en nu leven.

Wat wil ik nu? Waar gaat mijn behoefte op dit moment naar uit? Dat zijn de vragen die ik herhaaldelijk in de dag stel en gebruik als kompas wanneer ik keuzes moet maken.

Voor mijn werk plan ik meer dan een jaar vooruit, reserveer ik de locaties en markeer ik vrije dagen. Hoe zou het zijn om zonder deze agenda te leven? Geen plannen maken is ook een beetje spannend, want wat ervaar ik zonder afspraken, als ik nergens naar toe hoef en niemand op bezoek komt. Kan ik het dan ook goed hebben, met mezelf?

Ik heb een dagorde voor mezelf gemaakt, zoals ik dat in het klooster heb geleerd. Door een duidelijke dagindeling te maken is er tijd voor alles, al betekent dat niet dat je voor alles alle tijd hebt. Het is een prachtige oefening in trouw zijn aan mezelf, de afspraken die ik met mezelf maak en in het op tijd beginnen en stoppen, ook als het nog lang niet af is.

 

Dagorde voor mijn thuisretraite

 • 05:45 uur opstaan, douchen en aankleden
 • 06:15 uur stille tijd en yoga
 • 07:00 uur ontbijten
 • 08:00 uur werken aan mijn boek
 • 11:30 uur lange wandeling met Grino in de duinen
 • 13:00 uur stille tijd en lunch
 • 14:00 uur kantoorwerk
 • 16:00 uur ontspanning
 • 18:00 uur stille tijd en diner
 • 19:30 uur ontspanning en tot slot schrijven over de dag
 • 21:00 uur naar bed

 

Zeeën van tijd

Harrie vermoedt dat hij half juni  in Santiago zal aankomen. Ik ga hem met Grino in ons camperbusje ophalen – een heel ander avontuur, maar daar schrijf ik later over. Het betekent dat ik ruim vijf weken alleen thuis ben en ik ook echt de tijd heb om mijn eigen thuisretraite ten volle te beleven.

22 reacties op “Thuis op retraite

 1. Mettje

  Een heerlijke thuisretraite gewenst. Programma ziet er veelbelovend en inspirerend uit. Evenals je nieuwe site! Heerlijk dat die nu eerst staat voor je (en voor ons ;))!

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dank je Mettje, ik ben er ook heel blij mee. Ik wens ons allemaal veel inspiratie toe!

 2. mieke rang

  Ha Christine!
  Wat een mooie website, qua vorm en inhoud.
  Dank je voor het delen van je ervaringen rond de retraite die je gaat doen.
  Wat een grap, die lijst met “things to do!” Daarin zag ik iets heel bekends gebeuren!
  Het is een enorm voorrecht als je echt een flink aantal weken zo echt in retraite kan leven, dat heb ik vorig jaar beleefd als een weldaad.
  Tot gauw, hoor!
  Mieke

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Mieke,
   Ja, ik zie het mezelf doen en moet lachen!
   Gelukkig begin ik nu een beetje te landen en komt er meer lucht en ruimte – fijn!!
   Het voelt ook als een groot voorrecht om deze tijd alleen door te brengen – ik geniet ervan.

 3. Ella van Beek

  Hallo Christine

  Wat een mooie website….
  Met plezier ben ik aan het lezen en doe tegelijkertijd mooie ideen op…
  Ik wil graag meedoen aan de Inspiratie 10 daagse…en ontvang al je nieuwsbrief…
  betekend dat ik dan niet extra hiervoor hoef in te schrijven ?
  De tips voor een persoonlijke “thuisretraite” is eens iets om over na te denken en vorm aan te geven.
  Bedankt voor zoveel moois wat je wilt delen….
  vriendelijke groet Ella

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Ella, als je mijn nieuwsbrief al ontvangt, krijg je de volgende keer vanzelf de inlogcode in de mail en kun je starten op 25 mei met de Inspiratie Tiendaagse.
   Fijn om te lezen dat jij zo van mijn website geniet. Daar is het tenslotte ook voor gemaakt!

 4. Lisette

  beste Christine,
  de site ziet er goed uit, en ik ben echt blij met de komende tiendaagse.
  Ik zou heel graag een keer wil mediteren en inspireren in een klooster, maar dat komt er vooralsnog niet van. Jij laat me zien dat ik een duidelijke dagindeling ook thuis kan vorm geven. Ben benieuwd of het je lukt ook daadwerkelijk zo te gaan leven de komende tijd. Wat dat betreft ben ik nog veel te weinig trouw aan mijn afspraken, al heb ik daar dan vaak weer hele goede redenen voor.
  Ik begin de Hemelvaartsdag aan zee, dat is hoe dan ook heerlijk!
  Veel plezier en succes gewenst!
  Lisette

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Lisette, je bent altijd van harte welkom op een schrijfretraite in het klooster. Als het deze keer er niet van komt, lukt het misschien volgend jaar.

   Ik merk hoe ik na een week een beetje begin te landen in het ritme. Ik zal er af en toe over schrijven op mijn blog. Misschien inspireert het je om het zelf ook thuis te proberen en dat kan ook voor een paar dagen!

 5. Jacqueline

  Hoi Christine,
  Prachtige website! Ik heb nog niet alles bekeken, veel info.
  Ik moest lachen toen ik je lijst las over je aanvankelijke plannen voor je retraiteweken. Wat ben je ook een doener hè.
  ‘Niets’ doen is ook een hele kunst.
  Mijn eigen ervaring, in de periode dat ik ook eens voor 5 weken alleen thuis was, is dat er als vanzelf een ritme kwam.
  Ik hoefde slechts naar de natuur en de dieren om me heen te kijken.
  Geniet ervan Christine!
  Liefs Jacqueline Feijten

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Er zijn ook zoveel leuke dingen om te doen 😉 en je hebt gelijk, nu ik een week verder ben komt er meer rust in de dag en in mezelf – mooi om te ervaren. Ik zal straks nog een klein (!) stukje op mijn blog schrijven.

 6. Rita Melotte

  Lieve Christine,

  Jou nieuwe website heb ik nog niet bekeken.

  Ik vind het geweldig van jou speciale retraite . Jij bent een heel bijzondere en mooie vrouw.

  Ik doe graag mee met de inspiratie 10 daagse.

  Ik wens jou een hele fijne tijd toe.

  Liefs
  Rita

 7. Annemarie

  Dag Christine.
  Gefeliciteerd met je nieuwe website, hij ziet er heel mooi uit.
  Een bijzondere retraite toegewenst.
  Groet,
  Annemarie

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dank je wel Annemarie, ik ben er ook heel blij mee en nu de site online is ontstaat er ook gelijk een stuk meer ruimte om van mijn retraite te genieten.

 8. Marijke

  Proficiat met je mooie website Christine! En… ja ik doe graag mee met je inspiratie tiendaagse, en
  wacht de inlogcode af!
  Wens je alvast veel mooie retraite momenten toe!
  Heerlijk alle tijd voor jezelf te hebben, met een bijzonder doel naar Santiago te gaan
  en je lief daar op te halen!
  Hartelijke groet Marijke K.P.

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dank je wel! Fijn dat je mee schrijft. Ik hoop dat er straks heel veel mensen mee gaan schrijven!
   De tijd voor mezelf hoop ik vooral na volgende week te vinden. Dan is de opleiding afgerond en kan ik me echt richten op mijn eigen ritme en op dat wat zich aandient.
   Het is een bijzonder mooi cadeau om deze tijd te hebben en zo te mogen indelen!

 9. Margriet

  Lieve Christine,
  Gefeliciteerd met je mooie website.
  Ik verheug me alvast op de inspiratie-tiendaagse. Moet ik me daar apart voor aanmelden?
  lieve groet,
  Margriet

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dank je wel, Margriet. Ik ben ook heel blij met de website.
   Wanneer je abonnee bent van mijn nieuwsbrief (= gratis) krijg je vanzelf de inlogcode in de mail.
   Op een afgeschermd gedeelte van de website vind je dan iedere dag een nieuwe opdracht.
   Fijn dat je mee gaat doen!

 10. Gerry van der Meulen

  Geniet van je retraite. Ook wel eens heerlijk om alleen te zijn en zelf je tijd in te delen. Met Grino natuurlijk. Fijne dagen.

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dat is het zeker. Ik begin de dag extra vroeg, om vijf uur al. Ik begin met stille tijd, dan een wandeling met Grino, thee en ontbijt, een half uurtje in mijn dagboek schrijven en wanneer de boel aan kant is, is het nog niet eens acht uur! Het voelt alsof ik zeeën van tijd heb, ondanks dat ik wel lekker vroeg naar bed ga!

 11. Linda

  Hey Christine, Proficiat met de nieuwe website, en heel veel succes met je thuisretraite ! “Herbronnen” voelt altijd zo deugddoend en geeft nieuwe energie! Ik kijk nu al uit naar de “inspiratie tiendaagse”, je weet anderen wel in spanning te houden hé ! 😉 Het geeft me een positieve boost!
  Je bent een heel inspirerende en aanstekelijke vrouw!!! groetjes

  1. Christine de Vries

   Dank je wel, Linda! Voor mijn gevoel kan mijn thuisretraite nu pas echt beginnen. De website is verhuisd, mijn werkstuk voor de afsluiting van de masterclass “De bewegingen van de ziel” van Phoenix is op de post en ik voel mezelf landen. Precies op tijd voor de Inspiratie Tiendaagse!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *