Thuiskomen in Liefde – schrijfretraite (online)

Het maken van een retraite is een wonderbaarlijk proces

In de weken dat ik aan het programma voor deze schrijfretraite werk, beweegt de inspiratie opeens in een nieuwe richting. Ik dacht dat ik wist wat de inhoud zou zijn, maar ik moest eerst alles uit handen geven in de erkenning dat ik het niet wist. Nu ik er op terug kijk is het wonderbaarlijk hoe al mijn ervaringen op de meest vanZelfsprekende manier bijeenkomen. Ik durf dan ook echt te zeggen, dat dit de meest geïnspireerde retraite is die ik ga geven.

Het veranderde allemaal met het opnieuw lezen van het boek “Eindelijk Thuis” van Henri Nouwen. Eerlijk gezegd wilde ik het eerst niet weer lezen. Ik had mijn eigen exemplaar vorig jaar verkocht en voelde eerder verzet dan inspiratie bij de gedachte het opnieuw te lezen. Maar de gedachte bleef aanhouden en ik wilde luisteren naar de innerlijke aanwijzingen die ik in mezelf opmerkte. Ik leende het boek van de bibliotheek, want “ik ga het echt niet opnieuw kopen, ik ken het immers al!” dacht ik nog.

Ik heb het boek in een keer uitgelezen en voelde tijdens het lezen hoe allerlei gedachten en ideeën als een schitterend mozaïek werden samengevoegd. Het  innerlijk werk dat ik heb gedaan, dat ik zou kunnen samenvatten als “Thuiskomen in Liefde” kwam moeiteloos samen met mijn liefde voor het creatieve proces, voor beelden en woorden, Bijbel en kunst, metaforen, taal en symbolen, vergeving en innerlijke vrede, systemisch werk, soulcollage, Een cursus in wonderen, schrijven, groepswerk, luisteren naar Spirit, genezen in Liefde.

 

Thema van de retraite

Tijdens deze 5 daagse retraite zullen we dankbaar en in verwondering gebruik maken van dit meesterwerk van Rembrandt, dat de titel heeft “De verloren zoon”. Ik heb het werk een andere titel gegeven “Thuiskomen in Liefde”,  want dat is iets waar we allemaal naar verlangen. Het schilderij gebruiken we als een spiegel, een kompas, een fluistering en oproep van de Liefde Zelf. We zullen het beeld tot onze ziel en denkgeest laten spreken en tijdens de retraite zullen wij schrijvend luisteren…

We herkennen ons allemaal als het kind (zoon/dochter) van onze vader/moeder en hoe we allemaal ooit hebben moeten vertrekken om uiteindelijk ook weer terug te keren.

Nu ik er opnieuw naar kijk en me open in mijn verlangen me te laten raken, voel ik hoe “Een cursus in wonderen” naadloos hier bij past. De cursus is al jarenlang het spirituele pad  waarop ik wandel en waar ik me helemaal bij thuis voel. De cursus is waar ik mijn inspiratie én mijn in doel vind. En…ik houd enorm van Bijbelse parabels waar zo’n grote diepte voelbaar is.

Een cursus in wonderen is een spirituele leerweg die je helpt om je innerlijke leraar te vinden. De wonderen die de Cursus onderwijst, zijn uitdrukkingen van liefde die gepaard gaan met veranderingen in waarneming, waardoor we de wereld door de ogen van liefde in plaats van angst zien.

(Bron: Miracles in Contact)

Je hoeft geen kunstkenner te zijn of bekend met de Cursus of de Bijbel om aan deze zomerse online retraite deel te kunnen nemen. Ik vertrouw erop dat we aangereikt krijgen wat we nodig hebben en dat dit gebeurt op een manier die werkelijk behulpzaam voor ons is. Het verlangen om niet door angst te worden bestuurd, maar in plaats daarvan ons te laten leiden door de zachte liefdevolle stem van de Liefde, is een sterk en universeel verlangen. Dit verlangen kent vele vormen en kleuren, maar in de diepte, in de essentie, is het een-en-het-zelfde! Deze zomerse retraite is geworteld in dit sterke kleurrijke verlangen…

Als dit tot je hart spreekt, weet dan, dat je zeer welkom bent.

Tijdens de retraite maken we gebruik van verschillende werkvormen, zoals

 • mediteren tijdens de online-sessies en thuis op je eigen plek
 • kijken naar kunst (zoals in het Schrijfmuseum)
 • lezen van korte fragmenten in “Een cursus in wonderen”
 • bezinnend schrijven, solo en samen tijdens de sessies
 • jezelf innerlijk eerlijk en liefdevol leren bevragen
 • luisteren naar jezelf en elkaar
 • lichaamswerk (adem, ontspanning en rust, beweging)
 • muziek beluisteren
 • creatieve expressie, zoals gebedskaart maken (geïnspireerd door SoulCollage® techniek)

 

Praktische informatie en hulp

Je hoeft vooraf geen ervaring te hebben met de bovenstaande werkvormen. Alleen jouw bereidheid om te kijken naar wat er in je leeft en door jou beleefd en gekend wil worden is voldoende.

Tijdens de Zoomsessies werken we zowel in de grote groep als in kleine subgroepen. Digitaal is er echt zoveel mogelijk!! Hoewel ik het liefste met iedereen fysiek in één ruimte zou willen zijn, is deze manier een geweldige oplossing zolang het nog nodig is.

Je ontvangt  na inschrijving een aantal praktische tips zodat je jouw thuisretraite zo goed mogelijk vooraf kunt voorbereiden en inrichten.

Ook als je (nog) geen ervaring hebt met Zoom, word je daarin geholpen. Er komt een oefensessie voordat de retraite begint, zodat je tijdens de vijf retraitedagen je aandacht kunt richten op de inhoud en niet zo bezig hoeft te zijn met de techniek.

 

Dagritme

Gedurende de 5-daagse retraite ontmoeten we elkaar negen keer via Zoom:

 • 5 x ochtendsessie van 10 tot 12 uur
 • 4 x avondsessie van 19:30 tot 21:30 uur.

Tijdens elke zoom-sessie is er een gevarieerd aanbod in werkvormen. Ook is er tijdens iedere sessie een pauze waarin je even kunt bewegen én voor jezelf iets te drinken inschenken.

Na de sessies ontvang je via de mail een bericht met een link naar het blog op de website én naar de volgende Zoomsessie.

Op het blog vind je alle informatie van de afgelopen Zoom sessie en je vindt er nieuwe creatieve en bezinnende opdrachten om thuis mee te oefenen. Zo heb je o.a. een (telefonische) uitwisseling met een groepsgenoot (je krijgt hier concrete handreiking voor hoe je dit kunt doen). Op de dag is er ook tijd en ruimte om een wandeling te maken, te verstillen en creatief bezig te zijn met bijvoorbeeld het maken van een gebedskaart.

 

22 t/m 26 juli 2020

We starten op woensdag, 22 juli om 10 uur.
We eindigen om 12 uur op zondag, 26 juli.

 

Kosten

Deze 5-daagse thuisretraite kost per persoon € 225, inclusief 21 % btw

Inschrijven

Aanmelden kan alleen via de webwinkel van Shodo.

 

Annuleringsvoorwaarden

Men kan alleen schriftelijk annuleren. Nadat de factuur is verstuurd, is het niet meer mogelijk om kosteloos te annuleren. De factuur voor de retraite wordt in de laatste week van juni 2020 per mail verstuurd. Lees hier over de voorwaarden.

 

Wat heb je nodig?

 1. Een exemplaar van het handboek Dagboek als spiegel. €19,50
  Ik raad je aan om het vooraf te lezen, zodat de basistheorie van mijn schrijfwijze bekend is.
  Wanneer je een exemplaar van dit boek bij jouw aanmelding bestelt, betaalt Shodo voor verzending in Nederland de verzendkosten.
 2. Het boek van Henri Nouwen heb je niet nodig, maar het zal zeker inspirerend voor je zijn om het boek te lezen. Aan jou de keuze of je dit vooraf wilt doen of juist wilt wachten tot na de retraite.
 3. Dagboek en pen
 4. Tijdschriften om in te knippen
 5. Schaar
 6. Lijmstift (GEEN tube)
 7. Printer om de opdrachten uit te printen
 8. Goede internetverbinding voor de Zoomsessies
 9. Camera op je laptop of computer
 10. Contact tijdens de Zoomsessies verloopt het beste op een laptop of computer (omdat je een groter beeldscherm hebt), maar het kan ook op een iPad/tablet en zelfs op een telefoon.
 11. De nieuwste versie (5.0 of hoger)  van het software “Zoom” – dit kun je hier gratis downloaden.

 

Ervaringen van deelnemers

Eerder dit jaar ben ik voor ruim zes weken op retraite geweest bij Living Miracles Spain (Mallorca). Ik heb daar zo geïnspireerd van terug gekomen, dat ik nu uit deze rijk bron van inspiratie en focus graag met jou wil delen. Op de laatste dag van de retraite heb ik een heel informeel interview gegeven, zittende achterin de auto op weg naar de luchthaven. Ik mocht toen volgens de Spaanse regelgeving rondom de corona-crisis niet naast de chauffeur zitten 😉 Je kunt het hier bekijken.

Direct na mijn terugkomst heb ik een aantal workshops en korte retraites via Zoom gegeven. Enkele deelnemers hebben op de website over hun ervaringen geschreven. Wellicht ben je ook benieuwd. Je kunt het hier lezen.

Een reactie op “Thuiskomen in Liefde – schrijfretraite (online)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *