Toegewijd leven

De monnik in mij komt thuis

Al meer dan twintig jaar kom ik vaak in kloosters. Behalve voor persoonlijke stille tijd en bezinning, heb ik het geluk dat ik er met groepen mag werken. Een klooster is voor mij veel meer dan een sfeervolle werkplek. Het is een plek waar de muren doordrongen zijn van gebed en de tijd anders loopt dan in de wereld. Het is een plek van stilte en van structuur. Als ik in een klooster ben, dan ademt mijn ziel diep in en komt tot rust. De monnik in mij komt thuis. Het is vooral het toegewijd leven van de monniken dat me zo raakt. Een keuze maken en er dan helemaal voor gaan… in mij woont datzelfde verlangen en het maakt zich kenbaar als een soort sluimerende onrust, wanneer ik daar te lang aan voorbij ben gegaan.

 

Leren luisteren

Het eerste woord in de kloosterregel van Benedictus is: Luister!
Echt luisteren, zonder direct te reageren, commentaar te geven, nog iets aan te vullen of een vraag te stellen, is een ware kunst of liever gezegd, het is een levenshouding. Het biedt ruimte om aanwezig te zijn en in contact te zijn met dat wat er is in jou en mij. Ik heb gekozen voor een leven in de wereld.  In plaats van dagelijks te bidden in de kerk, schrijf ik in mijn dagboek en beoefen ik zo het ware luisteren naar mezelf, mijn ziel en de ander. Ik heb als schrijver veel geleerd van de monniken waardoor ik dagboekschrijven nu ook als een spirituele oefening ervaar en anderen uitnodig op deze weg van het schrijven. Deze creatieve vorm van bezinning en expressie delen is meer dan mijn passie: het is een vervulling van een groot verlangen en laat mijn hart zingen!

 

Klooster Glossy

Eergisteren was ik voor een kort bezoek in de abdij van Egmond en vond in de boekenwinkel dit nieuwe tijdschrift, dat echt heel mooi is vormgegeven en prachtige artikelen en interviews bevat. Voor iedereen die graag in een klooster komt, die genoten heeft van de kloosterserie van de KRO met Leo Feijen én voor iedereen nieuwsgierig is om op papier sfeer te proeven, is dit een prachtig tijdschrift. Het is verschenen met elf verschillende covers en kost € 8,95 Je kunt het bestellen bij de uitgever Adveniat of wellicht ook bij het klooster bij jou in de buurt.

 

Open Kloosterdagen

Wil je graag een klooster bezoeken? Dan ben je van harte welkom op 10 en 11 juni 2017, want dan zijn er in Nederland de open kloosterdagen waar meer dan 40 kloosters aan meedoen.

 

Schrijven in het klooster

Misschien ben je nieuwsgierig geworden naar deze vorm van schrijven. Ik geef een aantal keer per jaar een schrijfretraite in het klooster in Heiloo. Je kunt hier een overzicht vinden van meerdaagse schrijfretraites en data.

2 reacties op “Toegewijd leven

 1. Goudsbloem

  Wat mooi dat je dit toevoegt Christine en het is heel herkenbaar.
  Zo kom ik zelf zeker een keer per jaar in het Dominicaans klooster in Huissen en in het Willibrord klooster in Doetinchem. Fijne plaatsen om iets te doen of alleen te Zijn.
  Het is vooral de toegewijde sfeer en de rust die mij aan trekt.
  Misschien wordt het klooster in Heiloo de volgende op mijn lijstje?

  Een gezegende dag.

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Goudsbloem, ik kan alleen maar zeggen “Kom!” want het is echt een heerlijke plek. De engelenzaal waar we als groep werken is heel licht en ruim en grenst aan de kloostertuin met indrukwekkende grote bomen. Iedereen heeft een eigen slaapkamer met aangrenzende badkamer, pure luxe die heerlijk is! Er zijn verschillende programma’s waar je uit kunt kiezen. Ik hoop: tot ziens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *