Twee cursisten werken samen aan een boek

Schrijven schept een band

Het gebeurt regelmatig dat cursisten na de cursus elkaar blijven ontmoeten om samen onder het genot van een geurige kop thee te schrijven en teksten aan elkaar voor te lezen, precies zoals ze dat tijdens de cursus deden. Een enkele keer groeit er zo een diepe vriendschap, die door beiden als zeer bijzonder en waardevol wordt ervaren, want “door samen te schrijven en te lezen, delen we heel veel van ons zelf en leren we elkaar op een pure manier kennen”.

Bijzonder vind ik het wanneer er na veel samen schrijven er een gezamenlijk project uitgroeit tot een boek met lovende recensies.

Het was tijdens een schrijfcursus van Christine, in 2012, dat ik Miny leerde kennen. Het was zo’n ontmoeting die een weerzien leek… We bleken niet ver van elkaar vandaan te wonen en bleven regelmatig samen schrijven en uren filosoferen. Onbewuste blokkades en overtuigingen kwamen aan de oppervlakte, samen met de ‘aha’- inzichten was dit een grote steun tijdens mijn persoonlijke crisis.

Na verloop van tijd schreven we minder, maar onze gesprekken bleven diepgaand. Toen Miny haar boek ging schrijven, las ik regelmatig over haar schouder mee. Samen lazen we artikelen en boeken over ‘ouder worden’ en bespraken de verschillende visies.
In die tijd tekende ik veel. Een aantal tekeningen die al tijden in mijn map zaten bleken wonderwel te passen bij haar tekst. Tekst en ook nieuwe tekeningen moesten tot een geheel worden gecomponeerd, voor ons allebei een intensief en verrijkend proces.
– Maudy de Jongh Breemhaar (illustrator)

‘Ouder worden’: een onderwerp dat we regelmatig in negatieve zin tegenkomen in de media. Doordat ik zelf middenin dit proces zit, rijpte het plan hier een boek over te schrijven maar dan vanuit een nieuwe invalshoek. Jaren geleden ontdekte ik het boekje ‘Sprookjes en de tweede levenshelft’ (Allan B. Chinen) Ze gaan in tegenstelling tot de gangbare sprookjes, over ouderen die in een transformerend proces terecht komen. Dat werd de basis voor mijn boek. Hierbij kwamen mijn jarenlang bewaarde dagboeken goed van pas.

In een dagboek schrijf je voor jezelf, stijl en taalgebruik zijn bepaal jezelf. Het schrijven van teksten waarmee je naar buiten wilt treden is een heel ander proces: wikken, wegen en polijsten. Inzichten toetsen en kritiek tot je nemen. Opgeven en tòch weer doorgaan.Samen met Maudy ben ik blij en voldaan dat het boek er nu is.
– Miny Potze

Uitgeverij: Van Warven Kampen. Verkrijgbaar via de lokale boekhandel en de winkel op het internet voor € 17,50

2 reacties op “Twee cursisten werken samen aan een boek

  1. liesbeth

    Hallo jullie beide,
    het klinkt heel spannend en maakt me erg nieuwsgierig, sprookjes voor ouderen als inspiratiebron voor jullie boek. Ouder worden en transformatie, dat wordt lezen.
    Leuk dat het nu klaar is.
    groet Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *