Dag Christine,
Het lijkt me fijn om een dagboek bij te houden, maar ook moeilijk om er tijd voor te maken, want mijn dag zit al zo enorm vol met afspraken en ‘dingen-te-doen-lijstjes’. En die witte bladzijde in mijn dagboek, waar kan ik nu het beste mee beginnen? Hoe kan ik de drempel, die ik nu tegenkom, verlagen?
Dank voor je antwoord!
Groet, Marianne
Dag Marianne,
Dank je voor deze vraag. Ik weet zeker dat er meer mensen zijn, die jouw vraag herkennen. We hebben het allemaal druk, moeten veel en lijken steeds minder tijd te hebben om te doen wat we echt willen doen. Om er dan nog een project aan toe te voegen is inderdaad niet erg inspirerend. Maar misschien kun je het idee om ‘een dagboek bij te willen houden’ kleiner maken.
Die eerste lege bladzij kan soms heel spannend zijn. Hoe kun je nu het beste beginnen?
• Wacht niet op zin of inspiratie. Dat leidt tot uitstel en maakt de start steeds moeilijker. Plan jouw schrijftijd in als een afspraak met jezelf.
• Plan korte en concrete tijdsblokken in, bijvoorbeeld een kwartier lang voordat de kinderen van school komen. Of gebruik de lunchpauze. Kort schrijven verlaagt de startdrempel en versterkt de concentratie.
• Schrijf korte periodes, maar wel met regelmaat, bijvoorbeeld 3 of 4 keer per week. Hiermee houd je het creatieve schrijfproces gaande.
Zo ontdekt je wat je echt bezighoudt:
• Kies een onderwerp. Bijvoorbeeld iets van jezelf waar je nieuwsgierig naar bent: iets waarvan je droomt, wat je wilt bereiken, of juist iets waardoor je uit balans raakt.
• Begin dan direct met schrijven. Schenk aandacht aan jouw allereerste gedachten, en ga daar op door. Zo ga je associatief schrijven en zal je verrast zijn door wat er op papier komt.
• Schrijf zo snel je kunt en blijf schrijven tot de schrijftijd ‘op’ is. Als je niets meer weet: herhaal het laatste woord, of schrijf over wat je nu denkt. Er komt altijd weer wat nieuws.
• Corrigeer niet; daardoor ga je meer nadenken en dan kom je minder makkelijk in contact met uw onbewuste inspiratiebron. Corrigeren kan altijd nog.
• Klaar? Lees jouw eigen tekst hardop voor. Luister met aandacht. Hoe heb je het schrijven ervaren?
Hartelijke groet,
Christine de Vries
Heb jij voor mij ook een vraag over creatief (dagboek) schrijven?
Stel jouw vraag niet op dit weblog, maar mail het naar me in een bericht via mijn website. Je krijgt zeker antwoord.
Wat doe ik met het boekje lijstjes als het is vol geschreven?.wat voor nut heeft het.het gaat mij moeilijk af.psychische problemen.ik ben gestopt.moet ik nu gewoon doorgaan?
Dag Coby,
Het volschrijven van het boekje is een stap op jouw persoonlijke weg naar bewuster leven. Het is geen doel op zich, maar hopelijk een hulpmiddel om bij tal van zaken stil te staan en kort over te schrijven. Als het jouw moeilijk valt is het altijd prima om te stoppen. Je doet wat kan en stopt waar het te ongemakkelijk wordt. Soms is een hele pagina in het schrijfboekje te lang. Heb je al eens naar het Elfenbankje gekeken op het blog? Daar schrijven we iedere week een of meerdere elfjes over het thema van de week. Slechts elf woorden om een ervaring te beschrijven – het is vaak heel verwonderlijk wat er in zo weinig woorden toch gezegd kan worden. Probeer het maar eens!
Groet, Christine