Waarom is het belangrijk om met de hand te schrijven?

Dit is een vraag die veel mensen aan me hebben gesteld,

want wie schrijft er nu nog met de hand? Hoewel we tegenwoordig meer dan ooit schrijven, doen we dit bijna allemaal op een scherm. Onze vingers bewegen vliegensvlug over het toetsenbord, maar met een pen op papier schrijven doen we steeds minder.

Soms vragen cursisten of ze tijdens de les op hun laptop kunnen schrijven, want dan kunnen ze veel sneller schrijven en krijgen ze geen kramp in hun vingers en hand. Maar tijdens het bezinnend schrijven gaat het er niet om of je jouw gedachten kunt ‘bijhouden’, maar of je durft het eerste dat bij je op komt durft op te schrijven, zonder er eerst over nagedacht te hebben of er op enige afstand naar gekeken te hebben.

 

Schrijven doen we met ons hele lichaam,

niet alleen met  onze vingertoppen en ogen. Wanneer we met de hand schrijven, voelen en ruiken we het papier waar we op schrijven. We horen de pen over de pagina bewegen, zien we de kleur inkt en vormen de lijn in letters, woorden en zinnen. Door de zintuiglijke en fysieke ervaringen van het schrijven komen we gemakkelijker in contact met vergeten herinneringen, persoonlijke gevoelens en beleving. Dit alles helpt ons te vertragen en dat is nodig om ruimte te scheppen en stil te staan bij wat we ervaren (hebben) in het moment waar we over schrijven.

 

Vorige maand was de internationale dag van het handschrift.

Doordat kinderen niet meer met de hand schrijven, verleren zij een belangrijke vaardigheid, die veel verder reikt dan het hebben van een mooi en leesbaar handschrift. Afgezien daarvan is er nog een ander belangrijke ontdekking gedaan waarom we meer met hand zouden moeten schrijven, want het helpt ons informatie te ordenen en beter te onthouden. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat studenten beter leren wanneer zij hun college-aantekeningen met de hand schrijven, dan wanneer ze hier hun laptop voor gebruiken.

 

Oproep: Schrijven moet blijven!

Het Platform Handschriftontwikkeling maakt zich sterk voor het behoud van het handschrift en hoopt het schrijven met de hand als Cultureel Erfgoed erkend te krijgen.  Om dit verzoek kracht bij te zetten zoeken zij de steun van mede-aanvragers.

Ben je zelf een enthousiast schrijver of begeleid je schrijfgroepen en wil je dit project steunen, dan kun je contact opnemen met Dick Schermer (dick.schermer@upcmail.nl) . Je kunt ook heel eenvoudig dit bericht delen met jouw netwerk op Social Media (zie de knop rechts onderaan het scherm) en met jouw vrienden.

Lees hier van het platform Handschriftontwikkeling: Oproep ‘schrijven moet blijven’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *