Waarom is het zo belangrijk om mijn teksten voor te lezen? (3)

Hallo Christine,

De laatste jaren heb ik vooral psychisch veel meegemaakt. Verschillende opnames enz enz. Het langzame herstel wil ik graag positief beschrijven, maar niet over alle aspecten. Waarom is het zo belangrijk om mijn teksten voor te lezen?

Groet,
Sandra

 

Dag Sandra,

Als schrijver bepaal jij waar je over wilt schrijven. Begin met die aspecten die uitnodigend voor je zijn om op te schrijven. Geef jezelf toestemming om te kiezen uit alle herinneringen en er een aantal niet te beschrijven. Misschien kan het later wel, maar dat merk je vanzelf. Het is jouw dagboek en het lege papier is ruimte die jij mag en kan benutten zoals jij het wilt. Ik raad je aan om kleine stukjes tekst te schrijven en te beginnen met 5 minuten per keer. Gebruik een timer om jezelf te laten weten wanneer het tijd is om te stoppen met schrijven. Zo kun je stap voor stap zelf bepalen hoe ver je wilt gaan met het schrijven over een thema.

Voor mij horen schrijven en lezen bij elkaar. Ze vormen een duo en vullen elkaar aan. Heel veel mensen die schrijven stoppen hun dagboek zonder de tekst te lezen weer terug in de la. Wanneer je snel schrijft, zonder vooraf na te denken of tussendoor te corrigeren, dan zal je niet precies weten of voelen (!) wat je hebt geschreven. Als je na het schrijven je eigen tekst hardop (!) aan jezelf voorleest, hoor je de woorden en geef jij jezelf een kans om te ervaren wat die tekst voor jou betekent. Probeer het maar eens met een tekst die je eerder hebt geschreven. Sla je dagboek open op een willekeurige plek en lees de tekst die voor je ligt. Doe het met aandacht en rust. Sterker nog, probeer een beetje te vertragen als je leest. Een moment van stilte kan hier heel verhelderend werken. Experimenteer maar eens – het kan je echt veel opleveren!

Als je nu naar een begeleider of therapeut gaat, kun je het wellicht ook met hem of haar bespreken of je stukjes uit je dagboek kunt voorlezen. Kijk maar of dit voorstel in die setting ook past. Alles is mogelijk, maar niets moet. Het belangrijkste is dat het schrijven over jouw ervaringen je opnieuw in contact brengt met je eigen innerlijke kracht.

Hartelijke groet,
Christine de Vries

 

Heb jij voor mij ook een vraag over creatief (dagboek) schrijven?

Stel jouw vraag niet op dit weblog, maar mail het naar me in een bericht via mijn website. Je krijgt zeker antwoord.

Een reactie op “Waarom is het zo belangrijk om mijn teksten voor te lezen? (3)

  1. Christel

    Hallo Christine,

    Mij vraag gaat nirt over dagboek schrijven, maar ik zou graag de brief aan mezelf, geschreven tijdens de zomer pelgrimage, weer willen lezen. Heb jij die nog?

    Groetjes,

    Christel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *