Wat is wezenlijk?

Een mooie vraag blijft inspireren

Ik vermoed dat dit komt, omdat zo’n vraag niet slechts één antwoord kent, maar me uitnodigt om er steeds opnieuw antwoord op te geven. Al die verschillende antwoorden helpen me om verder te kijken, af te dalen in mezelf en stil te staan bij wat op dit moment mijn antwoord is. Ik houd van dit soort vragen.  Ik ga graag wandelen met een vraag, die als een wandelmaatje naast me loopt en af en toe de vraag voor me herhaalt en in stilte luistert naar mijn antwoord.

De Veertigdagentijd is voor mij een tijd, die me uitnodigt om dit soort levengevende vragen te stellen en me te openen voor de antwoorden die voor mij daar bijhoren. De vraag: Wat is wezenlijk voor mij? zal  ik deze Veertigdagentijd bij me dragen.

Na een langdurige burn-out ben ik weer voorzichtig aan het werk en dat valt me zwaarder dan ik had verwacht. Mijn energie is nog steeds niet hersteld. Ik kan elke dag hooguit een paar uur werken en heb daarna tijd nodig om te herstellen. Al mijn (werk)plannen moet ik herhaaldelijk aanpassen, omdat alles veel trager gaat en meer moeite kost. Mijn agenda is gevuld met hoogstens één afspraak per dag en dat geldt ook voor ontspannende dingen en fijne gesprekken.

En…ik wil daar niet te zwaar aan tillen. Het is nu eenmaal zo en daar heb ik het op dit moment mee te doen. Mijn verzet tegen hoe de dingen zijn én gaan neemt enorm veel energie en daar wil ik het niet langer aan besteden, of liever gezegd aan verliezen. Ik wil mijn aandacht schenken aan wat wezenlijk is voor mij, wat me echt voedt en niet alleen vult of even afleidt.

Aanvaarden wanneer het anders gaat dan gehoopt is in essentie een hele verrijkende en bevrijdende innerlijk beweging. Het is niet eenvoudig en vraagt om oefening en om in mildheid te kijken naar mijn reacties. Ik wil me niet langer verliezen in eindeloze to-do lijstjes. Ik ben niet degene die dingen ‘doet’ en heel veel ballen in de lucht kan houden. Mijn ware identiteit is van een hele andere orde en daar wil ik me de komende tijd op bezinnen. Waarom? Omdat ik graag wil leven vanuit het diepe stille weten wat en wie ik in essentie ben, want dat geeft ware vreugde. Elke keer opnieuw!

De Veertigdagentijd, die ook wel de Vastentijd wordt genoemd, begint op Aswoensdag en dat is dit jaar op 14 februari: de dag van de Liefde. Een prachtige dag om met deze creatieve en verstillende bezinningsperiode te beginnen met deze vragen: Wat is wezenlijk voor mij? En… geef ik daar ook mijn aandacht en energie aan?

Je kunt meer lezen over het werkboek via deze link

De eerste pagina’s van het werkboek kun je ook al inkijken via deze link.

Als je graag het werkboek wilt aanschaffen, dan raad ik je aan om dit snel te doen, want de voorraad is bijna op.

Ja, ik bestel via deze knop een exemplaar


Op dit moment werk ik aan een hele nieuwe schriftelijke cursus over het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’. In deze nieuwe schriftelijke schrijfcursus laten we ons inspireren door het prachtige boek van Charlie Mackey.
Alle abonnees van mijn gratis SchrijfWijzer ontvangen automatisch een mooie kortingscode. Abonneren kun je heel eenvoudig via deze link: https://shodo.nl/nieuwsbrief/
Meer informatie over de nieuwe cursus vind je via deze link: https://shodo.nl/nieuwe-schrijfcursus-is-in-aantocht/

 


Inspiratieblog Archief vanaf november 2023

Iedere donderdag verschijnt op het blog van Shodo een bericht vol inspiratie en informatie over de weg van het schrijven. Hieronder vind je de lijst met linken naar de berichten die eerder zijn verschenen.

10 reacties op “Wat is wezenlijk?

 1. Christine de Vries Bericht auteur

  Dit mooie gedicht kreeg ik toegestuurd van Louise.
  Het is van Ida Gerhardt

  Over de eerbied
  

Gij moet het eenzaam laten

  het zaad dat ligt te slapen
en
  dat al kiem gaat maken.

  Dit eerstelings bewegen
  
van leven binnen leven
  
vermijd het te genaken

  Laat het stil in zijn waarde,
  
zaad in de donkere aarde;
  
zaad in de donkere aarde.
   
  En het zal groen ontwaken.

 2. Miny Potze

  O, ik voel dit precies zoals jij Christine: een groot verlangen naar meer stilte, meer naar binnen gekeerd zijn, dichterbij mijn wezenlijke kern komen. Maar….we leven ook in de wereld en die fietst iedere keer weer door mijn wens heen! Ik heb al veel pogingen gedaan om meer structuur te geven aan mijn dagindeling, zodat ik elke dag aan schrijven en mediteren toe kom. Maar dan manifesteren zich in mijn agenda weer allerlei afspraken: kapper, tandarts, pedicure, fysiotherapie en taken: boodschappen doen, eten koken, het huis schoonhouden. Verder vragen partner, vriendinnen en familie ook aandacht/hulp.
  Niettemin probeer ik het opnieuw met ‘Ruimte scheppen voor een nieuw begin’. Ik heb het boek verleden jaar besteld en het is gebleven bij hier en daar een onderstreping van een tekst die mij aansprak. Straks op 14 februari dus een nieuwe kans.. Misschien kunnen we elkaar steunen en ook tips doorgeven om te zorgen dat we niet onderweg de moed opgeven en stoppen!

  1. Bernadette Tijssens

   Wat we zen lijk is is over al, tussen alle woorden en regels maar ook in de vette letters woont de gewaarwording
   Niet te ver lopen maar erbij blijven helpt mij niet te verdwalen in mooiere sprookjes dan het echte…

  2. Christine de Vries Bericht auteur

   Hi Miny,

   Heel herkenbaar is dit.
   Wat mij heel goed helpt is om als eerst in de ochtend, na het opstaan en theezetten, ga ik zitten. Nog voor het ontbijt als alles nog stil en donker is om me heen. Dat is mijn stille tijd om te lezen, te bidden te mediteren én te schrijven. Hiermee begint de dag zo heel anders. Niet de buitenwereld om me heen krijgt als eerst aandacht, maar het wezenlijke, mijn verbinding met de Liefde, met God en mijn Zelf. Het voelt heel goed om hier mijn eerste uur van de dag aan te geven, om zo te zorgen voor die verbinding die me steeds dierbaarder wordt.

   Probeer het eens. Ik zet mijn wekker een uur eerder, zodat ik niet in de verleiding kom om al het andere voorrang te geven.

 3. Lidi

  Mooie vraag; Wat is wezenlijk? Wat voedt mij? wat dient mij en daarmee het grote geheel?
  Deze vraag resoneert de afgelopen tijd heel lichtjes in mijn systeem en nu lees ik jouw blog Christine
  en wordt ik aangezet om daar nog meer en nog beter bij stil te staan.
  Dank je voor deze stimulans en inspiratie.
  En ja laten wij trouw blijven aan onze eigen weg.
  Citaat : Het bestaan heeft ons nodig zoals we wezenlijk zijn.
  Alle goeds en een Liefdevolle reis verder.

 4. Josien Konijn

  Lieve Christien
  Wezenlijk van belang is jouw oprecht Zijn
  Oprecht, je eigen grenzen tegen komen en ze met respect tegemoe(d) treden
  Oprecht, Erkennen dat het leven haar eigen weg gaat, met op elke zijweg een moment van aarzeling, ja maar, ik dacht, ik wil eigenlijk…
  Dankjewel, dat je mij weer een spiegel voor houdt
  Dat alles er mag zijn, zoals ik het in deze levens fase Ver-werken kan
  In mijn la ligt jouw uitklap-kaart aan mij van de zwaan,
  die fier en vrij haar Trouw aan mij vertelde. Zo zegt Zij Het voort…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *