Van 28 januari tot en met 3 februari vindt de eerste Week van de Leesclub plaats. Doel van deze campagne is het stimuleren van lezers om met anderen over boeken in gesprek te gaan door deel te nemen aan leesclubs. De Week van de Leesclub is een initiatief van de drie leescluborganisaties in Nederland, drie bibliotheekorganisaties, de website Hebban.nl en het magazine Boekenpost.
Boeken bieden stof tot praten. Duizenden Nederlanders die deelnemen aan een leesclub hebben dat al ontdekt. Met anderen van gedachten wisselen over boeken is leerzaam en verrijkend. Daarnaast brengt een leesclub ontmoetingen tussen mensen tot stand. Kortom: in een leesclub lees je méér en een leesclub vergroot je wereld. Een leesclub is een goede stimulans om aan het lezen te komen. Leesclubs zijn er in allerlei vormen, voor mensen met veel leeservaring en voor mensen voor wie lezen moeilijk is. Van clubs die zich bezighouden met moderne literatuur, thrillers of jeugdboeken tot groepen die boeken over geschiedenis of filosofie lezen. De deelnemers variëren van jeugdige boekenfans tot lettervreters op leeftijd.
Mijn ervaring
Sinds anderhalf jaar ben ik samen met mijn man Harrie lid van een kleine leesclub. We lezen ongeveer 4 tot 5 boeken per jaar. Persoonlijk vind ik het wel wat weinig, maar als ik kijk naar wat we hebben gelezen, dan ervaar ik het al heel verrijkend en verbindend. En meer is niet altijd beter…
De uitwisselingen worden steeds persoonlijker en dit maakt ons contact zo inspirerend en betekenisvol. Ik vind het heerlijk om te lezen én soms moet ik me er toe zetten, omdat er zoveel andere zaken op me liggen te wachten. De afspraak die we samen hebben gemaakt is dan heel behulpzaam om er toch tijd voor te maken.
We startten de leesclub met vier paren, acht personen en na een jaar gaan we verder met z’n zessen. Behalve boeken lezen, kijken we ook af en toe naar een film en wellicht gaan we ook nog een keer naar een expositie of het museum. Alle vormen van kunst willen we gebruiken als middel om onze innerlijke wereld te verruimen en onze contacten te verrijken. Ik geniet er heel erg van en kan iedereen het van harte aanraden bij een groep aan te sluiten of zoals ik heb gedaan, mensen uit te nodigen om zo een nieuwe leesclub te vormen.
De clubavond is bij een van de deelnemers thuis en een ander paar bereidt het inhoudelijk voor. We stellen vragen, vertellen en luisteren naar hoe we het boek hebben beleefd en met welke personages we een band hebben gevoeld of juist helemaal niet. Naderhand kiezen we een nieuw boek. Kort geleden hebben we afgesproken dat degene die de avond voorbereiden bepalen wat we gezamenlijk gaan lezen. En dat is heel verrassend, omdat ik nu hele andere boeken lees dan ik zelf zou hebben uitgekozen.
Ben jij lid van een leesclub (geweest)?
Vertel eens iets over jouw ervaringen?
Misschien heb je tips of leessuggesties, dat zou geweldig zijn als je die met ons hier wilt delen.
Een aanrader is lid worden van SENIA. Een organisatie die overal in het land leesgroepen heeft.
Leesgroepen literatuur, geschiedenis , biografrieën, filosofie enz.
Elke maand verzenden zij een nieuwsbrief met allerlei activiteiten, boek aanraders en interviews van mensen die actief zijn met lezen.
Eén keer per jaar komt een boekenkeuzelijst uit, waar de leesgroep 7 boeken uit kan kiezen.
Bij elk gekozen boek hoort een leeswijzer met een korte samenvatting van het boek, recensies, achtergrond verhalen van de schrijver en een vragenlijst, te bespreken in de leesgroep.
Onze leesgroep komt 7 keer per jaar bij elkaar.
Voor het vijfde jaar lezen we allerlei verschillende literatuur, uitgekozen door ieder lid van de groep.
Soms zijn de boeken naar mijn smaak niet zo interessant, maar hebben we leuke discussies of een waardevolle uitwisseling uit ons persoonlijke leven. Soms lezen we pareltjes, boeken die ik zelf nooit uitgekozen zou hebben.
Een leesgroep is een prachtig middel om veel te lezen en om in aanraking te komen met boeken/schrijvers die je nog helemaal niet kent.