Ruimte scheppen voor een nieuw begin

Het universele werkboek
voor de veertigdagentijd

Na jaren is er nu een versie van dit bekende werkboek verschenen, die elk jaar tijdens de veertigdagentijd gebruikt kan worden (en ook daarbuiten). Ieder jaar begint deze periode met Aswoensdag en eindigt het met Pasen. Het werkboek bevat geen data, maar is wel genummerd en de dag is vermeld.

Bestel het werkboek via deze link


 

Lees hier het voorwoord

Op Aswoensdag (14 februari 2024) start de veertigdagentijd

Deze tijd, die ook wel de vastentijd wordt genoemd, staat geheel in het teken van innerlijk ruimte scheppen om het nieuwe begin, het nieuwe leven te kunnen toelaten. Voor velen is de veertigdagentijd een tijd van bezinning ter voorbereiding op het paasfeest. Steeds vaker gebeurt dit door te vasten – een oefening in “nee” zeggen tegen onmiddellijke bevrediging en “ja” zeggen tegen wat wezenlijk is. Vasten kan op vele manieren. Door minder te eten, te snoepen, alcohol te drinken, tv te kijken of afspraken te maken, ondersteunen we het innerlijke proces van het vasten: we laten het oude los waardoor we ruimte creëren voor het nieuwe.

NIEUW: Universeel Werkboek

Na enkele werkboeken specifiek voor de vastentijd in een bepaald jaar verscheen er vele jaren geen nieuw werkboek, maar de behoefte aan creatief schrijven en een persoonlijke vorm van vasten bleef leven bij veel mensen. Aan deze behoefte geef ik graag gehoor en dat heeft geresulteerd in een universeel werkboek. Universeel dat het werkboek niet aan een specifiek jaar is gekoppeld. De opzet is voor een groot deel gelijk gebleven, omdat deze zijn kracht voor velen heeft bewezen. In dit werkboek schrijf je dagelijks eigen teksten en verzamel je onder andere beelden en ervaringen. Zo kan het werkboek in ruim zeven weken uitgroeien tot een uniek en zeer persoonlijk document.

Het is fijn om samen met anderen met het werkboek aan de slag te gaan. Voor hen die ook contact willen hebben met gelijkgestemden bied ik op mijn weblog de mogelijkheid om ervaringen met het werkboek uit te wisselen en te delen. De wetenschap dat we met velen zijn, is inspirerend, bemoedigend en verbindend.

Ik wens iedereen een vruchtbare tijd toe als voorbereiding op het nieuwe, dat door jou persoonlijk gekend wil worden en vorm wil krijgen in jouw leven.

Christine de Vries

Bekijk hier het inkijkexemplaar

 

Auteur: Christine de Vries
Uitgeverij: A3 boeken
Gebonden: met metalen ringband
144 pagina’s A4
ISBN: 978 94 91557 64 4
Prijs
: € 25,00 + verzendkosten

 

Inloggen op het speciale blog

Het blog met alle EXTRA’S vind je via deze link

WACHTWOORD VOOR HET BLOG
Je hebt één wachtwoord nodig om alle berichten die afgeschermd zijn te openen en het wachtwoord is het LAATSTE woord van het citaat op pagina 56 in het werkboek.

Ik wil je vragen om dit wachtwoord niet met anderen te delen. Zo zorgen we er gezamelijk voor dat de digitale ontmoetingsplek voor iedereen een veilige plek zal zijn en blijven.

19 reacties op “Ruimte scheppen voor een nieuw begin

 1. José

  hallo Christine, ik heb het werkboek besteld en inmiddels ontvangen. Ivm vakantie nog niet bekeken. Wat ik niet fijn vind is dat het vandeweek bij een boekhandel, 5 minuten bij mij vandaan, op de tafel lag. ik had me dus 6 euro kunnen besparen en het zou duurzamer zijn geweest om het plaatselijk te kopen. Wordt iets van wat je publiceert ook bij een winkel aangeboden, dan zou ik het fijn vinden als dat ergens vermeld zou staan. Ik heb er wel zin in om eraan te beginnen, woensdag, de vastentijd!

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag José,

   Jouw teleurstelling kan ik me wel voorstellen. Welke Nederlandse boekhandels dit boek in voorraad hebben weet ik niet. Ik weet wel dat het voor mijn uitgever niet eenvoudige is geweest om het boek onder de aandacht van de lokale boekhandels te krijgen, omdat het een uniek werkboek is.

   Ik ben heel blij met jouw bestelling, want door dit boek bij mij te bestellen heb ik even contact met jou en verdien ik (iets) meer dan wanneer je het in de boekhandel koopt. Op de verzendkosten wordt door mij niets verdiend, dat zijn eenvoudig de feitelijke kosten.

   Maar wanneer je liever mijn boeken bij de lokale boekhandel wilt aanschaffen, dan kan dat altijd, want mijn boeken worden uitgegeven door een professionele uitgever. Helaas hebben de meeste boekhandels niet al mijn titels op voorraad, maar ze zijn vaak wel te bestellen. Een aantal titels kun je ook lenen in de openbare bibliotheek.

   Ik wens je een fijne vastentijd en hoop dat de teleurstelling gauw is gezakt.

   Hartelijke groet,
   Christine

   1. José Grinsven

    dank je wel, Christine! Ik had me niet gerealiseerd dat dit voor jou doorwerkt op je inkomsten, maar heb nu alle begrip. Het is een prachtig werkboek, zeker duurzaam, en je verdient er maximaal voor gewaardeerd te worden. En tuurlijk was de teleurstelling snel gezakt.
    hartelijke groet, José

 2. Danielle

  Hallo Christine,

  Ik heb mijn werk in de gehandicaptenzorg moeten stoppen na 20 jaar vanwege gezondheidsproblemen. Nu zoek ik naar een nieuwe richting, maar rouw ook nog om mijn vorige baan. Ik schrijf graag en verwerk daarmee de meeste dingen maar merk ook dat ik dingen wegstop en niet wil voelen. Daardoor verlies ik een beetje de hoop. Welk boek zou het beste passen? De 40 dagen vasten naar een nieuw begin of die van Rumi? Vriendelijke groeten, Danielle

 3. mechelien

  Fijn – Een nieuw begin- binnen.
  Wat praktisch die voorbereidingspagina’s, het helpt om rust te maken om te starten.
  Zo mooi om te merken dat het ruimte geeft en aanzet om op te ruimen .
  Ik ga het gebruiken om ruimte te maken voor een nieuwe levensfase.

 4. christa

  Wauw Christine,
  wat een prachtig, rijk werkboek. Ik word er even helemaal stil van. Kan haast niet wachten tot het 2 maart is. Dus als meditatieve start heb ik alvast de eerste mandela gekleurd. Mooi begin. Ik zie uit naar het vervolg! Straks ook met interactie met andere deelnemers. Lijkt me ook heel bijzonder

 5. Christine de Vries Bericht auteur

  Ha Christine,
  Mijn hart maakte een sprongetje toen ik je mail las. Wat ontzettend leuk dat je het werkboek weer uitbrengt! En dat je het nu ‘tijdloos’ hebt gemaakt, heel handig. Wat heb ik hier naar uitgezien.

  Ik zag net dat ik in 2006/2007 voor het eerst meeschreef met Fluisteringen (toen met een tekening van Anky op het kaft) en in 2007 met Ruimte scheppen (met het gele kaft). Nadat je de werkboeken niet meer uitgaf ben ik in die periodes blijven schrijven in een wat aangepaste vorm, maar altijd met jouw inspiratie op de achtergrond. Dus Christine, mijn harte-warme dank! Ik schrijf dit jaar zeker weer mee.
  (Louise)

 6. Christine de Vries Bericht auteur

  Lieve Christine,

  Even een directe reactie, heet van de naald:
  Zojuist vond ik dit werkboek, Ruimte scheppen voor een nieuw begin, in onze brievenbus.
  Gretig opende ik t pakje.. t boek…
  T is nog veel dieper, rijker, wijzer..dan ik kon vermoeden, ik kan ( bijna) niet wachten om er mee aan de slag te gaan…
  Maar .. in stilte en in blijdschap diep (ver)wachten..
  ook zó kostbaar…
  (Henny)

  1. Marianne

   Dank dank voor het mooie boek, en dat er ook ruimte is voor plaatjes plakken ik ben een beeld denken dus dat past er mooi bij ,ga er fijn mee aan de slag

 7. Christine de Vries Bericht auteur

  Dag Christine, heb vandaag het werkboek ontvangen, ziet er mooi uit en ben er blij mee. Ik was blij dat het in plastic verpakt was, want de envelop was door en door nat…
  Ben benieuwd wat het me weer gaat opleveren!
  – Loes

 8. Lidi

  Hoera, vandaag is het werkboek via de post gearriveerd.
  En waar ik ook heel blij mee ben, dat is dat er een ring (spiraal) aan de rugkant van het boek zit,
  zodat het boek open blijft liggen. Goed idee!
  Ik kijk uit naar 2 maart beginnen!
  groet Lidi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *