Wie begeleidt het Shodo Schrijfcafé?

Nu het weer kan…

Nu het Shodo Schrijfcafé weer maandelijks samenkomt in het eetcafé Pluim  in Alkmaar, leek het me een goed moment om aandacht te geven aan de begeleiders.

In het najaar 2015 heb ik de begeleiding van het allereerste Schrijfcafé aan hen overgedragen. Ik ben heel blij en dankbaar dat zij sindsdien IEDERE 3DE DINSDAG VAN DE MAAND met veel enthousiasme en inspiratie deze schrijfochtenden hebben begeleid.

En nu kan het weer live! Samen aan tafel zitten schrijven, teksten delen, luisteren naar elkaar en je verwonderen schept een verbinding die nieuwe energie geeft. Ik kan het écht iedereen aanbevelen om het zelfs te proberen.

Kom ook!!
3de dinsdagochtend van de maand in Alkmaar
4de dinsdagavond in de maand via zoom
(klik hier voor meer info)

 

Kennismaken met de begeleiders

“Schrijven is een cadeautje aan jezelf”

Ik ben Nel Oomes–Bus. Ik ben 68 jaar, getrouwd, verblijd met 2 zoons, 2 schoondochters en 7 kleinkinderen. Genieten met mijn familie om mij heen. Heerlijk vrienden ontmoeten, bomen opzetten, van theater genieten en met regelmaat met onze caravan eropuit trekken. De natuur om mij heen voelen. Lukt dit niet (o.a. door Corona) dan is onze tuin een heerlijke plaats om in het zonnetje te zitten lezen, schrijven en voor ontmoetingen.

Ik heb 2 oudere zussen. Zij schreven al, dus dat wilde ik ook. Zo leerde ik al vroeg schrijven (linkshandig) en genoot ervan. Jammer genoeg moest ik in de 1e klas rechts leren schrijven, wat mijn handschrift niet verbeterde, maar mijn plezier in schrijven is nooit weggegaan.

Als mensen er moeite mee hebben zeg ik: zie het als een cadeautje, pak het uit en zie wat ik voor je heb geschreven. Opstellen schrijven, verslagen van vakantie weken of werkweken, ik vind het heerlijk en… er zo maar een keer een prijs mee gewonnen.

Later heb ik dagboeken bijgehouden voor de kinderen en nu voor de kleinkinderen.
De stamboom ook uitgepluisd met wetenswaardigheden erbij. Maken de personen levendiger.
Iedere dag sluit ik af met een schrijfsel, werkt reflecterend.

In 2004 ben ik in contact gekomen met Christine en heb ik innerlijk Pelgrimeren bij haar gevolgd. Daarna heb ik over de jaren verspreid, verschillende cursussen bij haar gedaan, o.a. De Kleine Prins, Dagboek als een spiegel, 40 dagen vasten, Wild, Karavaan, enz.

Recent heb ik samen met Olga en Henriëtte, de basiscursus Luisteren naar je pen© gevolgd bij Rita. Zij is gekwalificeerd om deze basiscursus te geven.

Met enige regelmaat ben ik naar het schrijfcafé geweest in het Gulden Vlies en dacht; leuk om teamlid te zijn. Schrijf inspiratie uitdragen aan medeschrijvers. In 2019 kwam het ervan en ben ik teamlid geworden van het Shodo Schrijfcafé en doe dit met veel plezier of het nu in eetcafé Pluim is of via Zoom. Het is een uitdaging en een heerlijke bezigheid om een leuk programma neer te zetten en uit te dragen aan medeschrijvers/schrijfsters.

Schrijven is echt mijn passie.

Ik ben Henriëtte Maas en begeleid alweer enkele jaren het Shodo Schrijfcafé in Alkmaar, eerst in het Gulden Vlies en nu in Eetcafé Pluim.

Als kind was ik al dol op opstellen schrijven en als puber hield ik een heus dagboekje (met slot) bij. Mijn eerste schrijfboek stamt uit rond 2000 toen ik in mijn eentje een paar dagen in een klooster ging. Dromen schreef ik al veel langer op, ik heb het altijd nogal druk ’s nachts.

Ik geloof dat ik in februari 2006 voor het eerst het Schrijfcafé van Christine bezocht en ik was meteen verkocht. Heb ook veel cursussen bij haar gevolgd, ook online. Heel inspirerend en het bracht me veel inzichten over mezelf.

Daarnaast ben ik rond 2008 in contact gekomen met de Tzolkin, een Mayakalender die het jaar verdeeld op een cyclische manier in 20 zegels en 13 tonen, dus een jaar bestaat dan uit 260 dagen. Al jaren begin ik elke dag met schrijven hoe de energie van de vorige dag is langsgekomen in mijn leven en ik bereid me voor op de energie van de komende dag. Dit is voor mij ook heel inspirerend.

Ik heb ook al een paar keer 30 dagen lang kaarten gestuurd aan mensen om ze te vertellen wat ze voor me betekenen en waar ik dankbaar voor ben. Dat was heel bijzonder om te doen

Zo is schrijven een vast onderdeel en een rode draad in mijn leven om mezelf steeds beter te leren kennen. Prachtige inzichten stromen als vanzelf op het papier; mijn innerlijke criticus is dan volledig uitgeschakeld.

En daarnaast schrijf ik zelf ook boeken: “Ik hou van mij en ook van jou”, over Innerlijk Kindwerk en ”Pubers en jongvolwassenen, als ze maar gelukkig worden”, voor ouders. Momenteel ben ik samen met Bianca Goes bezig met het boek: “Sensitief zwanger en opvoeden van 0 – 4 jaar”. Weer een mooie zoektocht.

Kortom: Schrijven is echt mijn passie.

 

Wie schrijft, die blijft.

Mijn naam is Olga van Dalsem- Broekhuijsen. Ik woon al bijna 42 jaar in Oudorp. Sinds februari 2020 ben ik opgenomen in het team van het Shodo Schrijfcafé. Mijn schrijfhistorie is al enige tijd geleden begonnen. Ik herinner mij toen ik een jaar of 7 was, dat ik een voorgelezen verhaal zelf ging opschrijven in een splinternieuw schriftje aan de keukentafel bij een tante tijdens een logeerpartijtje. Daarna op de middelbare school voor de schoolkrant Spuit 11 geschreven en voor het personeelsblad en schoolkranten tijdens mijn werkzame dagen als kleuter/peuterleidster.

Een cursus Autobiografisch schrijven bij Anne Nijssen in Bergen in 2003 schudde mij goed wakker. Via de Schrijfclub van Zwaan en ter Burg (2005 en 2006) onder leiding van Christine de Vries kwam ik bij de Schrijfcafe’s van Christine in het Gulden Vlies.

Pennestreken van Margreet Schouwenaar in de bibliotheek en de Cursus Levensverhalen schrijven van Matty Toorenburg kwamen ook op mijn pad. Dertig Dagen Dankbaarheid vind ik heerlijk om in december aan mee te doen, Ubuntu, het 40 dagen schrijven en voor mijzelf elke dag een elfje in mijn schrift of delen op het Schrijfbankje via Facebook. Mijn vulpennen vragen regelmatig om nieuwe inkt of een nieuw inktpatroon.

En toen werd ik gevraagd voor het team van het Shodo Schrijfcafé. Heel fijn om weer een uitdaging aan te gaan. Helaas gooide corona onze plannen een andere kant op en gingen we online via Zoom. Een tijdelijke oplossing om elkaar toch schrijvend te ontmoeten. Maar ik ben blij dat we nu elkaar weer live kunnen ontmoeten in Eetcafé Pluim. Mijn eerste echte Schrijfcafé en ik heb er zin in en zal daar eens een mooie (geschreven) boom over op zetten. 

 

Het Shodo Schrijfcafé begeleidersteam bestaat uit

 

Bij jou in de buurt

Inmiddels zijn er 65 schrijfcafe’s in Nederland en over de landsgrenzen heen. Bekijk hier waar er een is bij jou in de buurt.

Klik hier en kijk waar een schrijfcafé bij jou in de buurt is.

4 reacties op “Wie begeleidt het Shodo Schrijfcafé?

 1. Nel

  Beste medeschrijvers,
  I.v.m. vakantie is er de 3e dinsdag van augustus geen Schrijfcafé in eetcafé Pluim
  Op de 4e dinsdagavond van augustus is er, ondanks eerdere berichtgeving, geen Zoom schrijfcafé i.v.m. vakantie.

  Op de onderstaande datums in 2023 verzorgen we weer gewoon, iedere 3e dinsdag van de maand een schrijfcafé in eetcafé Pluim te Alkmaar en de 4e dinsdag van de maand een Zoom Schrijfcafé.
  19-09-2023 / 26-09-2023
  17-10-2023 / 24-10-2023
  21-11-2023 / 28-11-2023
  19-12-2023 / nog in overleg
  Zomerse Schrijfgroeten, Nel, namens team Shodo Schrijfcafé Alkmaar

 2. Nell

  Hallo geinteresserden voor het Schrijfcafé,
  Juli 2023 gaat het Schrijfcafé gewoon door in eetcafé Pluim en het Zoom Schrijfcafé.
  Voel je van harte welkom.

  In augustus is door vakantie eetcafé Pluim gesloten waardoor er de 3e dinsdagochtend geen schrijfcafé plaats vindt.
  Het Zoom schrijfcafé op de 4e dinsdag avond van de maand augustus gaat wel door.

  Tot schrijft, Nell

 3. Nell

  Beste lezers, toekomstige mede schrijvers!

  Als u klikt op “klik hier voor meer info” leest u meer over het Shodo Schrijfcafé in Alkmaar.
  Namelijk: leest u hoe het schrijfcafé die maand is verlopen en ziet u ook vaak een opdracht staan.
  Tevens staat de datum van het volgende schrijfcafé genoteerd.

  Iedere derde dinsdag van de maand zijn wij aanwezig in restaurant Pluim. We schrijven dan heerlijk in de serre.
  Iedere 4e dinsdag van de maand begeleiden we het Zoom schrijfcafé voor mensen in binnen- en buitenland, die de Nederlands taal beheersen.

  Schrijfgroeten, team Shodo Schrijfcafé Alkmaar

 4. olga van dalsem

  Aan het einde van het Schrijfcafe bij Pluim op dinsdag 18-10-22 met het thema HARTVERWARMEND (door Rita) schreven we een sneeuwbal of edit, waarvan het eerste woord Hartverwarmend was. Bij deze schrijfvorm komt er elke regel een woord bij tot er 10 woorden zijn. Het is soms even tellen en puzzelen. Ik schreef:

  hartverwarmend
  altijd goed
  schrijven met elkaar
  Pluim is de plaats
  elke derde dinsdag elke maand
  schrijven, lezen, delen, luisteren en genieten
  telkens weer wonderlijk wat op papier komt
  koffie thee worden warm geserveerd en tussendoor genuttigd
  Rita, Rabia, Margret, Roos, Victoria, Tonneke, Trix, Nel bedankt
  Ik ben blij dat ik er bij ben geweest vanmorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *