Word een schrijfmaatje voor ouderen

Het cadeau van papieren post

Nu we steeds meer digitaal met elkaar communiceren is papieren post echt een cadeau. Het is zoveel meer dan een mooie afbeelding of kleurrijke postzegel. Het is de aandacht en de liefde die tussen de regels zichtbaar en voelbaar is. De schrijver heeft niet alleen een mooie kaart uitgezocht, maar heeft  tijd vrijgemaakt om zich schrijvend met mij te verbinden. Dan is er ook nog een wandeling naar de brievenbus om de kaart te posten. Wat een verschil met de snelle digitale berichten via What’s App, SMS, Messenger, Facebook en e-mail.

Door de Corona crisis zijn we al wekenlang aan het thuiswerken en gaan we niet of nauwelijks bij elkaar op bezoek. Voor wie dat ook zwaar is, zijn de ouderen in verpleeghuizen en zorginstellingen. Voorlopig krijgen zij niemand op bezoek.

Vorige week las ik voor het eerst over het prachtige project van de Nationaal Ouderen Fonds: “Het Schrijfmaatje”. Ik  wist direct: dit ga ik doen én ik ga het met iedereen delen. Want we kunnen allemaal eens per week een of meerdere kaarten op de bus doen en mensen op deze manier laten weten dat ze niet vergeten zijn.

Op de website van Schrijfmaatje kun je zelf aangeven hoeveel je wilt schrijven, hoe lang je dit wilt doen en aan wie.

Doe je ook mee? Je kunt hieronder alle info lezen en je heel eenvoudig aanmelden via de oranje klop.

 


Info van de website van Het Nationaal Ouderenfonds:

Hoe werkt Schrijfmaatje?

Vindt u het fijn om post te ontvangen? Een briefje of kaartje in de brievenbus te vinden? Of lijkt het u leuk om een oudere te verblijden met post? Goed nieuws! Met Schrijfmaatje koppelen we ouderen en vrijwilligers aan elkaar.

De oudere geeft zijn of haar verzoek aan ons door: alleen post ontvangen, of post ontvangen én ook versturen. Dit verzoek komt in een online wensenoverzicht te staan. Vrijwilligers kunnen zich hiervoor aanmelden. Het Ouderenfonds maakt een match en het postcontact kan beginnen! Een wens is gemiddeld binnen een week vervuld, omdat er veel vrijwilligers zijn die willen schrijven.

Voor wie is Schrijfmaatje?

 • Voor ouderen die het fijn vinden om geregeld een kaart of brief te ontvangen – en eventueel ook zelf post te versturen. Bij opgave kunt u kiezen uit beide opties (alleen post ontvangen of post ontvangen én versturen).
 • Woonzorginstellingen die voor een groep ouderen post willen ontvangen.
 • Voor vrijwilligers (18+) die een oudere geregeld een kaart of brief willen sturen.

Meedoen aan Schrijfmaatje is gratis, kaarten en postzegels zijn voor eigen rekening. Er is geen controle op de inhoud van de post.

Schrijfmaatje voor woonzorginstellingen

Kent u een oudere in uw woonzorginstelling die graag één op één contact wil met een Schrijfmaatje? Of is er een groep bewoners die gezamenlijk post wil ontvangen? Er is veel mogelijk. Hoe gaat het in zijn werk?

 • Als medewerker kunt u een account aanmaken op mijn.ouderenfonds.nl Noem in de motivatie de naam van uw instelling of organisatie.
 • Wanneer een medewerker uw account heeft bekeken, kunt u een of meerdere wensen aanmaken. In de wens beschrijft u:
  • voor wie de post bedoeld is (een groep of een individuele oudere)
  • hoe vaak u post wilt ontvangen
  • welke onderwerpen de interesse van de ouderen hebben
  • of de ouderen wel of niet kunnen terugschrijven.

Het Ouderenfonds zoekt vervolgens een of meer passende Schrijfmaatjes. Een wens is gemiddeld binnen een week vervuld, omdat er veel vrijwilligers zijn die willen schrijven. Meedoen aan Schrijfmaatje is gratis, kaarten en postzegels zijn voor eigen rekening. Er is geen controle op de post.

Heeft u een vraag of wilt u flyers ontvangen? Stuur een e-mail naar schrijfmaatje@ouderenfonds.nl

4 reacties op “Word een schrijfmaatje voor ouderen

 1. Marian Punte

  Goed plan, leuk, ik doe mee, heb me meteen opgegeven. Ik zal dit bericht ook nog delen in mijn vriendenkring.
  Dank Christine, voor het doorsturen van dit prachtige initiatief.

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Fijn, Marian. Hoe meer mensen uitreiken en elkaar post sturen, hoe mooier het is. Het is ook goed om te realiseren dat lang niet iedereen post kan terugsturen, maar post ontvangen kan iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *