Nieuwe Workshop: Dichterbij Psalm 1

WORKSHOP
Dichterbij Psalm 1

contemplatief lezen en schrijven

Goed is
dat je niet doet wat slecht is
niet achter oplichters aanloopt
niet met Ploert en Schender heult
niet je schouders ophaalt
‘ploert en schender, ach
zo is de wereld’.

Goed is dat je goede woorden
overweegt en wil:
Heb je naaste lief die is als jij
de vluchteling, de arme, doe hen recht.
Prent ze in het hart van je verstand,
die woorden
zeg ze voor je uit

gezegend ben je

een boom aan stromen levend water
vruchten zul je dragen
blad dat niet vergeelt
het zal je goed gaan.

Oplichter
ongezegend zal je zijn.
Een storm steekt op
je waait de leegte in.

Uit: Halverwege, 75 psalmen vrij
Huub Oosterhuis
uitgeverij Ten Have, november 2008

 

Zijn psalmen alleen voor kloosterlingen of kunnen ze ook een bron van inspiratie en bezinning zijn voor hen die buiten de muren van het klooster leven?

Tijdens deze workshop (via ZOOM) kan men (opnieuw) kennismaken met Psalm 1. Het eerste psalm is meer dan een begin. Het zet de toon én functioneert als het voorportaal van het psalmboek. Het opent de deur naar een wonderbaarlijke wereld. De taal is poëtisch, soms mysterieus en oogt niet altijd even toegankelijk. Maar wanneer we de psalmen met ons hart benaderen, openen zij in ons een grotere ruimte waar we kunnen rusten en ons laven aan de Bron. Contemplatief schrijven brengt ons via woorden op papier naar de zachte fluisteringen van ons hart en nodigt uit om diep te luisteren.

De deelnemers oefenen om de psalm open en aandachtig tegemoet te treden. Nadat we verschillende vertalingen hebben gelezen schrijven we bijvoorbeeld onze eigen hertaling of schrijven een gedicht geïnspireerd door een psalm. Eenvoudige schrijfopdrachten en dichtvormen helpen ons om dieper door te dringen in de tekst. “Wat heeft deze psalm of regel mij te zeggen?” is een belangrijke vraag. Lezend en schrijvend combineren we woorden uit ons eigen leven, ons eigen zoeken en verlangen, met die van de psalmen. Zo worden eeuwenoude psalmen tot unieke poëtisch-bezinnende teksten in ons leven.

In deze workshop wordt niet de theologische en/of wetenschappelijke werkwijze gevolgd. Op intuïtieve wijze wordt gezocht naar de persoonlijke weg die ieder voor zichzelf gaat. Vooraf wordt er geen kennis over de psalmen of ervaring met het creatieve schrijven verondersteld.

Contemplatief schrijven wordt gebruikt als middel om te verstillen en ons te bezinnen op de psalmen en onze eigen teksten. Er wordt niet aan een ‘mooi’ of literair product gewerkt, maar gekeken naar wat werkelijk behulpzaam is om innerlijk ons te openen voor de inspiratie en wijsheid van de Heilige Geest. Op deze manier wordt schrijven een vorm van mediteren en in-gebed zijn.

 

Praktische informatie

  • Via zoom
  • Prijs € 20,- inclusief 21% btw en aanvullend materiaal en inspiratie om thuis mee verder te gaan
  • Tijd: 13:30-16 uur, met een pauze
  • Datum: Donderdag, 11 maart 2021
  • Maximaal aantal deelnemers: 20

Inschrijven kan alleen via deze link

 

Annuleringsvoorwaarden – ongeacht de reden

Je kunt alleen schriftelijk annuleren. Tot 1 maart 2021 kan dit zonder kosten. Daarna wordt er € 10 in rekening gebracht. De factuur ontvang je op 1 maart via de mail. Door je in te schrijven voor deze workshop geef je automatisch aan dat je instemt met deze voorwaarden.

 

Gebruik van ZOOM

Als je nog niet veel ervaring hebt met Zoom, bekijk dan eerst het instructiefilmpje en oefen een keer met een familielid of vriend. Dan zal je zien, dat het echt heel eenvoudig is.

Klik voor alle informatie over het gebruik van ZOOM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *