Zegeningen (5)

Zaterdag, 24 november 2012

 

Het is zaterdag en ik zit in de bibliotheek van Alkmaar mijn berichten te posten en mijn mail te beantwoorden. Sinds afgelopen dinsdag is er een internetstoring. Wat eerst frustratie opleverde blijkt nu voor een deel ook een zegen te zijn. Ik heb besloten om nog ruim een week te wachten tot mijn computerman terug is van vakantie en niet te zoeken naar een andere deskundige. In die week zal ik, als toerist is eigen stad, op zoek gaan naar een wifi-punt om daar mijn post te versturen.


• Ik besteed veel minder tijd achter de computer en dat doet me goed. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om stil te staan bij wat ik voel en denk. Niet altijd prettig, maar wel goed.
• Nadat ik vorige week de uitslag heb gehoord ben ik naar de kapper gegaan voor een heel kort koppie. Wetende dat ik binnenkort chemo krijg en mijn haar zal uitvallen wil ik iets positiefs doen. Nu ik mijn haar niet meer hoef te laten groeien, kan ik vooreen andere look kiezen, iets dat ik niet gedaan zou hebben zonder deze uitslag. Volgende week ga ik het ook kleuren met een warme bruin-rode tint. Over uitgroei hoef ik me nu geen zorgen te maken.
• Ik heb deze week verschillende keren naar het ziekenhuis moeten bellen voor een vervolgafspraak. De aanvraag voor het consult bij de oncoloog was door onbekende oorzaak niet aangekomen. Het voelt goed om op te komen voor mijn belangen en dat is op dit moment duidelijkheid willen hebben over het vervolg van dit lange behandeltraject.
• Ik heb ondanks alles deze week een klein beetje kunnen werken en een klus kunnen afronden. Het geeft me ruimte om met andere zaken bezig te zijn.
• Mijn troostmuur wordt iedere week uitgebreid. Ik krijg nog steeds iedere (!) dag geweldige  post op de mat. Zo waren er prachtige kaarten en brieven, maar was er ook  een opbeurende film op dvd, een waardebon voor iets lekkers bij Rituals, een dagboekje om in te schrijven en te tekenen, een mooi lichtje voor op het huisaltaar. Ik val in herhaling, maar daar is niets aan te doen:-) Door alle post en hartverwarmende reacties op het weblog en Facebook voel ik me zo gedragen. Het geeft me moed op sombere momenten en helpt me bij het tellen van al mijn zegeningen – en dat zijn er zoooooooo veel!
• Grino heeft me al verschillende keren uit de put gewandeld. Ik krijg oog voor een stukje blauwe lucht of een onverwachte  opklaring. Ik pak dan vlug mijn wandelschoenen en samen gaan we een uur of langer door de duinen van Schoorl wandelen. Iedere keer kom ik met frisse moed thuis.
• De eerste startdatum is bekend. Ik begin op 4 december met de bestralingen – 23 keer in totaal – en ben dan op 5 januari daarmee klaar. Omdat het tumor zo lokaal was hoef ik gelukkig geen 35 keer bestraald te worden! Een heel groot verschil: 23 of 35 keer. Het bestralen zelf duurt maar een paar minuten, maar het is wel iets dat iedere dag moet gebeuren op een tijd die het ziekenhuis opgeeft.
• Er wordt nog een aanvullend onderzoek gedaan op het weefsel dat tijdens de operatie is verwijderd, zodat er nog preciezer kan worden gekeken naar de juiste chemokuur. Geweldig dat dit kan worden gedaan zonder dat ik zelf naar het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis hoef. Over een paar weken hoor ik de uitslag.
• Gelukkig slaap ik de laatste tijd steeds beter. Nu ik weet wat er aan de hand is, kan ik heel voorzichtig de eerste stappen op het pad van overgave zetten. Het niet-weten gecombineerd met de angst voor slechte scenario’s hielden me elke nacht uren wakker.
• Met Grino zijn we voor een eerste kennismaking naar de hondenschool geweest. Enig om te zien hoe de al gevorderde honden (en hun baasjes) leren luisteren en genieten van het onderlinge contact. Grino is erg onzeker naar andere honden en begint in de ontmoeting uit angst te grommen. Hij heeft een zelfverzekerd baasje nodig! Hoe mooi komt dit allemaal bij elkaar, want ik voel me nu niet zelfverzekerd en vol vertrouwen en toch zal ik het moeten zijn: voor hem én voor mijzelf!!

3 reacties op “Zegeningen (5)

 1. jitske Steendam

  Heel veel sterkte……..en fijn 23 in plaats van 35 keer bestralen.
  Maar dat heb ik ook overleefd en de chemo al 20 jaar geleden………doe me alstjeblieft na!!!!!!!

 2. Dineke

  Behalve dat ik je alle goeds en beterschap wens, heb ik ook een tip voor je:
  Mijn vriendin heeft ook bestralingen moeten ondergaan na een borstoperatie vanwege kanker, zij heeft een mooi snoer gekocht en netzoveel prachtige kralen als er bestralingen waren. Na elke bestraling reeg zij een kraal aan haar snoer.
  Het is nu 10 jaar later nog steeds haar lievelingsketting!
  Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *