Zomerse Sabbatical

Hoe gaat het nu met me?

Gelukkig kan ik nu zeggen dat het goed met me gaat!  Herstellen duurt lang… Vooral de eerste maanden van dit jaar leek er aan de buitenkant niet veel te veranderen. Ik had heel erg weinig energie en voelde me snel overprikkeld. Pas wanneer ik een aantal weken/maanden terug keek, zag ik dat ik vooruit ging, de energie langzaam terugkeerde en ik minder overgevoelig werd voor prikkels.

Herstellen van een burn-out bleek hard werken te zijn en ook een kwestie van een oefening in geduld. Naar mate mijn energie toenam, kwamen er ook gevoelens en gedachten naar boven waar ik eerder geen puf voor had om die te onderzoeken. Het dagelijkse leven vroeg al zoveel, dat ik het eenvoudig niet kon opbrengen. Nu kan ik zeggen dat deze ontwikkeling een goede is, maar dat voelde in het moment niet zo. Het voelde alsof ik opnieuw onderuit ging. Mijn gevoelsleven lag overhoop en ik wist niet meer hoe ik uit de chaos kon komen. Op zich allemaal niet zo gek, want niemand kan zichzelf uit het moeras trekken, daar heb je nu eenmaal een sterke hand van een ander voor nodig. Het heeft een tijd geduurd voordat ik de juiste hulp had gevonden, maar wat een zegen is dat wanneer het klikt en klopt. Ik voel nu dat ik aan het groeien ben en dat mijn basis steviger wordt. Ik krijg steeds meer inzicht in patronen en factoren die er toe hebben geleid dat het uiteindelijk deze burn-out is geworden. Het is niet een eenvoudig proces, dat is het nog steeds niet, maar het is wel alle moeite en inzet waard.

 

Een nieuw pad

Zodra er een beetje energie terugkeerde kwam daarmee direct het oude gevoel terug ” ik zou nu toch echt weer kunnen/moeten werken”. Een oud en bekend gevoel om te kijken naar wat ik ondanks de beperkte energie toch kon doen. Ik had in het verleden op wilskracht veel voor elkaar gekregen en mijn werk was toch heerlijk om te doen? Daar kreeg ik toch ook energie van?

Zo heb ik het inderdaad jarenlang gedaan en het heeft me veel gebracht, maar uiteindelijk ook veel gekost. Ik wil het nu heel graag anders aanpakken en om dat te leren heb ik meer tijd voor nodig. Mijn talenten in combinatie met wilskracht hebben me heel veel geboden, maar ik wil niet opnieuw in dezelfde valkuil stappen, door op te starten met een klein beetje energie dat ik dan met veel wilskracht moet aanvullen om vooruit te komen. Ik maak een andere keuze.

Ik geef mezelf de ruimte geven om het innerlijk werk dat ik aan het doen ben echt ook in de diepte te doen. Ik ben aangekomen in een nieuw en onbekend innerlijk landschap. Ik leer mezelf niet alleen beter kennen, maar ook werkelijk waarderen. En ik leer mijn eigen grenzen te accepteren.  Als ik nu terugstap in mijn oude bekende werkmodus, dan zal het niet zolang duren voordat ik ook weer terugstap in mijn bekende ‘oplossingen’. Mijn aandacht zal dan opnieuw versnipperd zijn, waardoor ik niet verder kan reizen door dit innerlijk landschap.

Ik wil vanuit innerlijke kracht en balans kiezen voor een vorm waarin ik mijn talenten en kennis kan delen met de wereld. Ik vertrouw erop dat die vorm zich zal aandienen, zodra het moment daar voor is aangebroken. Ik kan op de plek waar ik nu sta, dit nog niet goed in kaart brengen, maar ik heb vertrouwen in de weg die ik ga.

 

Herbronnen

Daarom geef ik mezelf de komende maanden een zomerse sabbatical om na deze lange herstelperiode echt te kunnen herbronnen en ruimte te geven aan mijn grote hart. Dat betekent dat ik behalve het volgen van kunstzinnige therapie en coaching ook ga genieten van een zonvakantie met mijn zus, op solo-retraite in België en oefen om mezelf volop de ruimte te geven om te lanterfanten (mijn favoriete woord) en thuis te spelen met creatieve vormen van expressie.

 

Ik geef mezelf tot in het vroege najaar de tijd om dan opnieuw te kijken waar ik sta en wat er in mij is ontwikkeld. Tot die tijd ga ik geen nieuw nummer van mijn gratis SchrijfWijzer versturen. De webwinkel blijft wel open. Ook zal ik mail blijven beantwoorden, al is het misschien iets minder frequent dan gebruikelijk, maar je krijgt zeker antwoord. Ik wens je voor nu een hele fijne zomer toe en hoop tot schrijfs in het najaar.

Warme schrijfgroet,
Christine de Vries

41 reacties op “Zomerse Sabbatical

 1. Lidi

  Dag Lieve Christine,
  Heel hartelijk dank voor het delen van jouw weg. Ook fijn te weten hoe het nu met je gaat.
  Krachtig en kwetsbaar, open en eerlijk en daar mee zo veel gevend. Dank, dank dank.
  Dit proces luistert heel nauw en vraagt naast liefde , geduld, vertrouwen en aandacht
  ook een hele fijne afstemming. Dat alles helpt op weg naar Huis.
  Alle alle goeds en inspirerende en voedende lanterfantmomenten.
  In Liefde en Verbinding,
  Lidi

 2. Titia

  Fijn iets te lezen over hoe het met je gaat. Ik heb je boek, jaren geleden al aangeschaft en je zo een beetje leren kennen en met enorme vreugde lees ik je stukje over lanterfanten. Die uitdaging ken ik ook. Bij mij is de kunstenaar en zangeres ook net weer aangeraakt en ik moest direct aan je denken. Grappig, hé, hoe dat kan gaan. Wat heb je mooie dingen aan de wereld gegeven. Ik ben benieuwd hoe het verder voor je gaat. Heel veel dank daarvoor en het ga je goed

 3. Regina van Amson

  Dankjewel voor je update Christine.

  In 2011 heb ik een stevige burn-out gehad, maar ik ben hier sterker uit gekomen door mezelf een spiegel voor te houden en te werken aan een persoonlijke en zakelijke transformatie. Ik weet nu dat ons lichaam onze tempel is, een tempel die ons beschermt, ons een halt toeroept om ons te behoeden voor erger. Desnoods ervoor zorgt dat wij bevriezen, zodat wij in een staat van volledige machteloosheid eindelijk leren luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt. Ik had een burn-out nodig om te leren mijn plek en ruimte in te nemen in dit leven: thuis te komen bij mezelf. Mezelf te herwaarderen, mezelf onvoorwaardelijk lief te hebben en te breken met opdrachtgevers, mensen en dingen die mij te veel energie kostten.

  Over deze leerzame periode wilde ik een openhartig boek schrijven met als doel het taboe rondom burn-out te breken, maar ik was constant in gevecht met mijn draak. Totdat jouw driedaagse Summer School in juli 2019 op mijn pad kwam. Het thema paste precies bij mij: creatief schrijven. Drie dagen waarin wij in een veilige omgeving met woord en beeld al schrijvend volledig naar binnen keerden en werkten aan onze innerlijke kracht en ons creatieve proces. Dankzij mijn deelname aan deze Summer School had ik de kracht mijn boek tijdens een sabbatical van een jaar te schrijven.

  Jij hebt het over herbronnen. Ik had het over herwaarderen.. Geniet van jouw zomerse sabbatical en jouw solo-retraite: Luister naar jouw innerlijke stem: Weet dat niets moet!

  ‘Voorbij alle gedachten en
  ideeën over goed en fout
  ligt een open veld.
  Ik ontmoet je daar!’
  Rumi

  Groet,
  Regina

 4. Ria Kauffman

  Lieve Christine,
  Wat blijf je bijzonder inspirerend, ook in dit proces. Hartelijk dank daarvoor.
  Fijn dat we je mogen blijven volgen.
  Lieve groet en alle goeds in deze belangrijke fase van je leven,
  Ria

 5. Christine

  Lieve Christine,

  Zomer is er niet voor niets – groeitijd!
  Oogsttijd komt pas in de herfst, geef het groeien de tijd.

  All the best,

  van ook een Christine

 6. Eva

  Wat goed om te horen, Christine! En al wordt het het late najaar, of het vroege voorjaar van 2024… tijd is zo relatief. Lanterfant maar lekker op dat innerlijke pad dat zich ontvouwt. Ik wens je een mooie reis!

 7. Jacobien

  Lieve Christine,
  Een mooi besluit en de naam ‘een zomerse sabbatical’ in combinatie met lanterfanten geeft ook lucht aan dit pad waar je ongetwijfeld ook hobbels tegen zult komen.
  Ik wens je een mooie tijd en tot ergens na de zomer!

  Liefs Jacobien

 8. R Mensink

  Lieve Christine,
  Wat goed om te horen dat je tijd neemt om alle oude overtuigingen die je niet meer dienen op te ruimen!..
  Het zal je een weldadig gevoel geven waar je door de pijn heen blij van wordt..Het kost je wat … brengt je wat! …Waarmee je verder kunt als de krachtige vrouw die je al bent!..
  Gefeliciteerd met deze liefdevolle keuze Een groot cadeau voor jezelf!
  Warme groet,
  Ria

 9. Frances

  Lieve Christine
  Wat fijn dat je ons deelgenoot maakt van jouw proces.
  Ik ben onder de indruk en jij mag heel trots op jezelf zijn!
  Hele fijne zomer en tot de volgende keer!!!
  Veel genieten liefs Frances Giesberts

 10. Han Weinberg

  Voor Cristine (en alle andere fanters in opleiding )

  Lant er
  Fant er
  Ele ganter
  Plant er
  Want er

  Komt oogst

  Fijne zomer, liefs Han

 11. Geke Kombrink

  Beste Christine
  Heel veel dank voor je openheid
  Zo waardevol voor mij op dit moment
  Het geeft mij moed om vol te houden en te blijven wandelen op mijn pad
  Diep van binnen voelen dat jij de juiste keuze maakt
  Luisteren naar je hart
  Een zonnige zomer met veel liefde gewenst
  Groet Geke

 12. Hannie

  Christine dank je wel voor je transparantie zoals je woorden vindt voor je pelgrimsreis en die met ons deelt .
  Heel herkenbaar voor mij , jij geeft er duidelijke woorden aan.
  Rust en ruimte gewenst, goeie reis en hartelijk’s van Hannie uit Deventer

 13. Anna Lammers

  Lieve Christine,

  Fijn om te horen hoe het nu met je gaat.

  Ik wens je een zomer toe waarin je bron zich overvloedig vult met alle mooie, liefdevolle, vreugdevolle zaken die het leven je schenkt zodat je bron op een gegeven moment overstroomt en de tijd rijp zal zijn om deze overvloed moeiteloos te gaan delen.

 14. Nel Taal

  Lieve Christine,

  Wat fijn dat je weer herstellende bent!

  Ruimte creëeren om oude ingesleten patronen om te buigen is zo goed om te doen.

  Ik wens je een fijne sabbatical toe en een fijne zomer.

  Lieve groet,
  Nel

 15. Truus van Keulen

  Lieve Christine,
  Een wijs besluit om jezelf tijd en ruimte te geven. Ik wens je een vruchtbare tijd.
  Lieve groet,
  Truus

 16. Antoinette Hoogenboezem

  Dag Christine,

  De zomer, een tijd van licht en warmte.
  Dat wens ik jou toe!

  Tot de mooie herfst met zijn betoverende kleuren.
  Lieve groet,
  Antoinette

 17. Tabitha Keuning

  Dag Christine,

  Hartelijk dank voor het delen.
  Het voelt als heel herkenbaar.
  Ik hoop er een beetje van te leren.

  Fijne vakantie met veel tijd voor lanterfanten!

  Hartelijke groeten,
  Tabitha

 18. anne vos

  Lieve Christine
  Wat mooi dat het beter met je gaat moedig van je om het proces wat je door maakt te delen
  Heel herkenbaar waardoor ik me gesterkt voel dat het bij de verandering hoort.
  Om te leven vanuit je hart wat liefde is.
  Gun jezelf de tijd in rust

  Liefs Anne

 19. Ina

  dag Christine,
  ik haak even aan op Anja met lied 650 van Barnard:

  de oogst ruist in de wind
  als psalmen in de nacht

  goede moed, goede oogst

 20. Astrid

  Christine, een diepe buiging voor jouw openheid, levenspad, talenten en voor wat je de wereld zo gul gaf, geeft…
  Take care, warme groet,
  Astrid

 21. Janine

  Dag Christine,
  War fijn om iets van jouw proces te mogen lezen.
  Je openheid en transparantie, jouw kracht, raakt me.
  En ook de tijd die je jezelf gunt om even te mogen ‘zijn’ zonder van alles te ‘doen’. Ik hè. Veel schrijf inspiratie aan jou te danken en daarmee ben je altijd een anker op mijn levenspad geweest dus hoop ik oprecht om je na de zomer weer te ontmoeten in wie je voor mij en voor zovelen bent: Een inspiratiebron. Liefs, Janine

 22. Henriette Maas

  Lanterfantend
  over hobbels
  diepe kuilen onderweg.
  Maar de zon schijnt
  ook achter de donkere wolken
  ga je met jezelf op pad.
  Jezelf zien door al die oude patronen
  blijft toch een zware maar ook bijzondere zoektocht,
  tot je volmondig kunt zeggen: En dit ben ik!
  Lieve Christine, je bent en blijft een bijzonder mooi mens.

  Liefs van een medereiziger: Henriëtte 😉

 23. Anne Van den Nouweland

  Hallo,
  ik lees een dappere weg naar herstel, die op die manier ook leest als een pakkend verhaal.
  Het vertrouwen dat de juiste manier zich wel zal aandienen, is mooi.
  Ik wens je een fijne oplaadperiode, met héél veel lanterfanten, zoals spinnende poezen, bijvoorbeeld,
  dat ook erg goed kunnen.
  En misschien zijn we daarvoor eigenlijk wel bedoeld,
  Liefs,
  Anne

 24. Marian Punte

  Dag Christine,

  Fijn om weer wat van je te horen, ik heb vaak aan je gedacht. Dank voor de openhartigheid over je proces, het raakt me.
  Ik wens je een hele mooie zomer, met voldoende energie om te ondernemen wat belangrijk voor je is, en een langzaam en gestaag herstel.
  Hartelijke groet,
  Marian

 25. chantal Dufour

  Christine,

  je blijft een bron van inspiratie.

  dank je om dit te delen.

  geniet met volle longen en teugen

  tot later

  chantal

 26. Carolien

  Deze tijd is, net als al het andere, onderdeel van jouw pad. Een wilskrachtig pad transformeren naar een pad vanuit je hart. En dan blijkt dat al het andere dezelfde weg bewandelde. Je deed dus niets niet goed. Het is enkel je pad. Dag echt mens, heel veel liefs.

 27. Gré

  Lieve Christine

  De afgelopen tijd heb ik veel aan je gedacht en aan alle schrijfinspiratie die ik door jou heb opgedaan. Hierdoor kwam ik steeds weer opnieuw dicht bij mezelf. Nu heb ik dat ook weer nodig, daarom heel hartelijk dank voor je openheid . Ik wens je alle goeds en ruimte voor nieuwe impulsen.
  Zorg goed voor jezelf, hartelijke groet, Gré
  .

 28. Anja

  Lieve Christine,

  wat mooi, dat je zo ‘frank en vrij’ de lezers van jouw Schrijfwijzer laat delen in je ontwikkeling. Het is geen gemakkelijke weg die je gaat, en bij velen zal (h)erkenning zijn, waarbij ieder – ook ikzelf- haar/zijn unieke processen doormaakt. Ik wens jou en ons allen toe, dat we door alle diepten heen ons durven ( blijven) toevertrouwen aan een Liefde die ons draagt. Zoals Willem Barnard dichtte:
  “Gods goedheid is te groot
  voor het geluk alleen.
  Zij gaat in alle nood
  door heel het leven heen.” ( lied 650, Liedboek)

 29. Annemarie

  Dag Christine, dank voor het delen. Neem je tijd, herbronnen, en ook lekker “nietsdoen”, freewheelen, noem ik dat.

  Geniet van de zomer en al het moois wat voorbijkomt, want dat gaat ook vast gebeuren.

 30. Marlies Schurink-Verdonk

  Dank je wel voor het delen Christine. Reizen in je innerlijke wereld is i’daad niet het eenvoudigste pad weet ik uit ervaring. Mij heeft het uiteindelijk heel veel opgeleverd en ik zal altijd bezig blijven met ontwikkelen. Heel erg fijn om te lezen dat jij het ook alle moeite en inzet waard vindt.

  Met alle liefde en geduld wacht ik totdat jij er weer aan toe bent om cursussen te gaan geven.

  Maar eerst wens ik je een hele fijne lange tijd toe met veel rust en fijne momenten.

  Hartelijke groet,
  Marlies Schurink-Verdonk

 31. Jutta

  Christine, gun je de tijd. Dat is een van de dingen die we in overvloed hebben gekregen en waar we vrij over kunnen beschikken. Warme groet, Jutta

 32. Ria van den Berg

  Heel fijn om te horen dat het ‘beter’ met je gaat.
  Heb zelf ook moeilijke periode , deels achter de rug maar gelukkig ook hulp gekregen van psychologe waarmee het klikt (na 16 weken wachttijd!! )Handvaten aangereikt gekregen waar ik echt wat mee kan!! Maar je moet het wel zelf doen en de ene dag gaat het beter dan de andere.
  Geniet van de vogelconcerten tijdens mijn wandelingen.
  Dat zijn cadeautjes.
  Lieve groet,

 33. Willy

  Wat mooi CHRISTINE, wat geweldig dat dit nu zo voor jou is.
  Ik bewonder jouw geduld.
  Veel dank voor het delen, het geeft ook mij iets dit verhaal .

  Lieve groet en geniet.

 34. anita

  Lieve Christine,

  Wat fijn dat je dit met ons deelt. Lastig als je het meemaakt, dat kan ik me indenken. Ik blijf je altijd volgen, omdat ik je een bijzonder iemand (bijzonder lief, wijs en veel meer nog) vind.
  Goed dat je jezelf deze tijd gunt. Ik dacht dat ik vond (!) dat ik het op dit moment niet bijzonder druk heb, maar toen ik het woord ‘lanterfanten’ las, sloeg dat wel meteen aan! Ja! Lanterfanten!! Dat wil ik ook veel meer!
  Staat genoteerd: ik ga meer lanterfanten ( zoals nu, buiten zittend, met prachtig uitzicht en enkel het geluid van vogels..)
  Lanterfant ze, Christine! veel liefs xxx

 35. Alice Volkers

  Lieve Christine,
  Dank voor je openheid over hoe het met je gaat.
  Herkenbaar om meteen weer aan de slag te willen als er een beetje energie terug is. En wat een wijs besluit om te blijven luisterennaar wat in jou nog meer tot uitdrukking gebracht wil worden zonder wilskracht.
  Ik wens je een mooie tijd en al komt er geen schrijfwijzer , jouw energie is toch wel voelbaar.

  Een tijdloze groet,
  Alice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *