De herberg

Auteur: Christine de Vries
Illustratie: Pol v.d. Wijnberg
Uitgever: A3 boeken

ISBN: 978 94 91557 43 9
NUR: 728
Prijs: € 25,00 + verzendkosten

Tekst achterop het boek:

Met dit retraiteboek geef jij jezelf veertig dagen lang de tijd en de ruimte om schrijvend jouw blik naar binnen te richten en stil te staan bij wat er nu in jou om aandacht vraagt. Het beroemde gedicht ‘De herberg’ van Rumi is hierbij onze inspiratiebron. In dit retraiteboek schrijf je op speelse en bezinnende wijze over jouw rol als herbergier en over de gasten die op de deur van jouw herberg kloppen. Sommige gasten kun je direct met vreugde in je hart verwelkomen en een ruime plaats in jouw herberg aanbieden. Maar er zijn ook gasten die je liever niet ontmoet, laat staan verwelkomt. De vorm waarin de gasten verschijnen is voor iedere herbergier uniek. Het kan in de gedaante van een persoon, herinnering, gevoel of gebeurtenis, beeld of gedachte zijn. Het vraagt bereidheid en kost moeite om alles en iedereen een plek aan te bieden en niets en niemand buiten te sluiten. Wanneer we dat ondanks alles toch doen, zullen we ervaren hoe bevrijdend het is om zonder oordeel iedere gast die bij ons aanklopt te verwelkomen.

Inkijkexemplaar

Bekijk hier een aantal pagina’s van het boek De herberg

 

Bestellen

Klik hier om De herberg bij Shodo te bestellen

 

Lees hier over mijn “Herbergen tijdens lockdown”

33 reacties op “De herberg

 1. Margriet

  Vanmorgen de eerste dag uit het boek De herberg gedaan. Wat een prachtig boek !
  En wat inspirerend om je heel persoonlijke voorwoord te lezen, Christine.
  Ben trouwens nu al verrast over de woorden die uit mijn pen vloeien.
  Het rondeel dat ik schreef naar aanleiding van de Welkomstbrief aan mezelf
  wil ik hier graag delen :

  Daad van liefde voor mezelf
  met zachte aandrang verkennen
  ontdooien op zachte liefdevolle wijze
  daad van liefde voor mezelf
  niet bang zijn voor straf, uitsluiting of opsluiting
  aannemen wat het leven me geeft
  met zachte aandrang verkennen
  daad van liefde voor mezelf.

 2. Anne Vos

  Dank Christine op het juiste moment is je aanbod om in het boek de herberg mijn gasten te ontvangen

  Vanmorgen het besteld morgen in al in huis verheug me er op om mijn gasten te leren kennen,
  Een verrijking om stil te staan hoe ik mijn gasten ontvang

  Ps Christine is de bedoeling dat ik me aan meld

  1. Lia

   Wat een mooi boek, Christine!
   Ik heb het al even in huis maar merkte dat voor mij, dit samen doen met “Fluisteringen van Licht” te veel was. Dit heb ik nu afgerond. Het was zinvol en fijn ,prachtige voorbereiding op Kerstmis .
   En me nu ingelezen n “De Herberg” en ben van start gegaan.
   Fijn in deze Corona tijd.
   Begon om te werken aan de rafelrandjes in n mezelf, maar de Corona houdt me zo bezig dat ik daar moeilijk van loskom

 3. Marije

  Beste Chdistine,
  Het schrijfwerk vordert. Genieten is dat. Toch nog nieuw leven en nieuwe energie met Pasen dit jaar. Eén vraagje, blz. 53 belooft op deze website de lijst met woorden uitbde woordzoeker. Die kan ik niet vinden. Een linkje misschien?

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Marije,
   Het is gemakkelijker als je me een mailtje stuurt, dan kan ik daarop antwoorden en je het toesturen.

   1. Bastiaan Smits

    Dag Christine, wil je me de woorden van de woordzoeker sturen ? Dank!

    Ik ben lekker bezig met de ‘ dagen’ in deze vakantie tijd!

 4. Rosa Stolwijk

  Ik had dit al veel eerder willen doen maar het is nu pas geworden.
  Wat een prachtig mooi boek heb je weer gemaakt Christine!!
  Ik kreeg het van mijn vriendin Marieke die het me via jou opstuurde, omdat ik ziek ben. Ik vind t een prachtig geschenk. Het is heel duidelijk en overzichtelijk geschreven en een fantastische reis.!! Ik ben nog bezig maar zo waardevol en inspirerend. Dus dank je wel voor je inzet, wijsheid en energie waarmee je dit weer hebt gecreëerd.
  Liefs

 5. Trudy

  Het boek ligt klaar… mee naar mijn periode in Eremito, Italie.
  Een klooster vol rust… en wie weet nog meer verrijking door “de herberg”…!
  Dank, ziet er prachtig uit,
  liefs Trudy

 6. Christine de Vries Bericht auteur

  Van M.

  Dag Christine,
  Vanmorgen lag De herberg in mijn postvak. Bedankt voor de snelle levering. En wat is het een prachtig boek geworden! Ik kan me voorstellen dat je er heel trots op bent, en met alle recht. Goed verzorgd en uitnodigend om mee te werken.

 7. Christine de Vries

  Van A.

  Dag Christine,

  Vandaag is de veertigdagentijd begonnen. Jouw nieuwe boek heb ik voor deze periode aangeschaft en vanmorgen dag 1 doorgewerkt.
  Wat een mooi en uitnodigend boek! Ik verheug me op wat deze tijd komen gaat. Dank dat jij met jouw boek daar weer inspiratie aan geeft.

  Ook jou wens ik inspirerende 40 dagen toe op weg naar Pasen!

  Hartelijke groet.

 8. Anky

  Wat ben ik blij met je nieuwe boek: een werkboek waarin ik uitgenodigd word om al mijn.gevoelens – schrijvend – als welkome gasten te ontmoeten. Het maakt me nieuwsgierig en verwachtingsvol. Ik kan niet wachten om te beginnen.
  Wat een uitnodigend boek!!!

 9. Coby kroone

  Mag je de gasten ook verzinnen. Ik zie niet zoveel mensen. Ik ben 68.ik zie dit als een manier om in het reine te komen met mij zelf. En hopelijk de zin terug krijg om door te leven.

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Coby,
   De meeste gasten in mijn herberg zijn geen fysieke mensen, maar mijn gedachten en gevoelens, die komen en gaan en soms de boel binnen aardig op zijn kop zetten. Het is een kwestie van gewoonweg beginnen en ontdekken wie en wat je dan tegenkomt! Laat je verrassen!

   1. Pauline

    Hoi Coby en Christine, ik kreeg vandaag een foldertje met een tekst van Rumi “De Herberg” in mijn brievenbus.

    In eerste instantie dacht ik ook dat het om mensen ging. Mijn hele ziel en zaligheid kwam daar tegen in opstand. Eindelijk geleerd om “neen” te zeggen en dan komt er weer zo’n leer die zegt dat je ze binnen moet laten.

    Ik vind het een duivelse leer om te zeggen verwelkom de moordenaar, want hij brengt je nieuw leven! Ook al is dat nog zo waar. Er zijn zelfs mensen die zich opwerpen als dienstknechten van vernietiging om mensen nieuw leven te schenken!

    Inderdaad ben ik nu regelmatig in de zevende hemel, in extase, omdat ik overleefd heb, omdat ik mezelf nu ken en zelfs bewonder. Omdat ik geniet van mijn leven. Steeds meer zelfvertrouwen en volharding heb om alleen mijn leven te leven zoals ik dat wil. Ook is het leven momenteel heel goed voor mij.

    Ik heb het foldertje verscheurd en in de prullenbak gegooid. Jammer vond ik het wel.

    Na een tijdje bedacht ik mij dat ik het ook kon zien als mijn eigen boosheid, mijn schaamte, mijn eigen venijn, mijn donkere gedachten, mijn depressie, angst, benauwdheid enz. Mijn raadgevers ! Op dat moment ging ineens het licht aan!

    Ja, alles is goed, alles in mij kan mij raad geven, kan mij dienen. Het gaan allemaal mijn vrienden worden. Ik ga ze allemaal eindelijk de ruimte geven die ze verdienen. Van nu af aan sta ik zonder angst of twijfel wagenwijd voor ze open en kan ik veilig naar ze luisteren met heel mijn hart en ziel. En ik doe alles wat in mijn vermogen ligt om hun wensen in te willigen. Ik sta voortaan als een man achter ze!

    Het foldertje heb ik uit de prullenbak gevist en weer aan elkaar gelijmd 😉
    Een groot geluk is in mijn leven gekomen.
    Hartelijk bedankt Christine !

 10. Jikke

  Hallo Lieve Christine!
  Gisteren is een vriendin aangekomen met jouw boek! die ik via Bolcom naar haar op had laten sturen.
  Ik was zo verrast, het ziet er zo anders uit dan al je andere boeken!
  Zo groot, zo zacht, zo ….
  En, ik moet een oplossing vinden, want ik kan niet in boeken schrijven …..
  Ik wil het ook niet, want wie weet schrijf ik volgend jaar weer over de herberg, met wat dan is mij is ….
  Ik weet niet hoe de anderen het doen, maar ik kan er niet in schrijven, hoe mooi en uitnodigend je het ook daarvoor hebt gemaakt.
  Liefs en dank, Jikke

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Hi Jikke,
   Ja, het is zeker een heel ander boek geworden. Ik ben blij met de maat, want dat geeft ruimte, het leeslint, want dat straalt zorgvuldigheid uit, en de buigzame kaft geeft me het gevoel van flexibiliteit en mogelijkheden.

   Ik hoop juist dat je wél in het boek gaat schrijven en dat het een heel geleefd exemplaar is aan het einde van jouw retraite – mét koekkruimels, ezelsoren, inktvlekken, knipsels en tekeningen en kringen van jouw favoriete koffiekop of theemok. Het boek is helemaal en alleen voor jou en hoe fijn zou het zijn als je het kunt gebruiken als een warme jas en zachte sjaal om je schouders.

   Ik zie het als een aanvulling op mijn dagboek en verheug me erop om er mee aan de slag te gaan.
   En mocht je na de retraite toch nog heel graag een ongebruikte herberg willen hebben, dan kun je altijd een tweede exemplaar kopen. Het boek kost €25 en dat is voor een boek een hele prijs, maar voor een 40-daagse begeleide retraite heel erg weinig.

   Ik ben heel benieuwd wat je besluit te doen. Binnenkort start ik met een speciaal blog voor de herbergiers en hoop je daar ook te ontmoeten!

   1. Mettje

    Herkenbaar Jikke, de moeite om er mee te beginnen, zo’n mooi boek en daar in te gaan schrijven. Dat had ik vroeger met kleurboeken, best wel zonde eigenlijk, want na jaren heb ik ze ongebruikt weggemikt. Had er wel eens kleurplaten uit gemaakt hoor, maar dan waren dat kopieën daarvan. Maar ik ben aan De Herberg begonnen vandaag, woehaaaaaaaa! Ofwel over de drempel ;). Hoop dat het jou ook lukt.

 11. Christine de Vries Bericht auteur

  Wat een mooi boek heb je geschreven, Christine.
  Het is dat ik met een vriendin heb afgesproken om dit project in de veertigdagentijd te doen, want anders was ik al lang begonnen.
  – Annemarie

 12. Goudsbloem

  HOERA De Herberg is binnen.
  Wat een PRACHTIG boek Christine, gefeliciteerd met deze creatie.
  Het voorwoord ontroerde en raakte mij;
  Jouw openheid, eerlijkheid kwetsbaarheid en KRACHT is voelbaar.
  Wat een rijkdom om met dit retraiteboek aan de slag te gaan.
  Ik wens een ieder die het aanschaft een prachtige waarachtige retraite.
  Een liefdevolle en dankbare groet
  Goudsbloem

 13. Agnes

  Geweldig Christine. Ik kan niet wachten om mij weer in de herberg terug te trekken. Het zullen weer mooie schrijfmomenten worden.
  Gefeliciteerd.

 14. Debby

  Gefeliciteerd Christine! Het boek ziet er prachtig uit. Ik ben bijna jarig dus deze gaat hoog op mijn verlanglijstje.
  Andere vraag: is dit boek ook geschikt voor iemand die nog geen ervaring heeft met deze manier van schrijven?
  Lieve groet,
  Debby

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Dag Debbie,

   Dank je wel! Ik denk dat het een prachtig verjaardagscadeau voor je is!
   Ik heb het boek geschreven voor mensen met én zonder schrijfervaring. Alle oefeningen worden stap voor stap uitgelegd en men heeft niets anders nodige dan een fijne pen om mee te schrijven.

   1. Debby

    Dankjewel Christine, ik ga het aanraden aan een cliënt van mij die ik kennis heb laten maken met het schrijven. ‘Toevallig’ hadden we het laatst ook over ‘De herberg’ van Rumi, dus ik denk dat dit boek haar ook heel goed zal liggen.
    Groetjes, DebbY

 15. Goudsbloem

  Christine van Harte Gefeliciteerd met deze volgende mijlpaal!
  IK kijk uit naar het nieuwe boek.
  En hartelijk dank voor het elfjes project. Was weer heerlijk
  en inspirerend om te doen!
  Een heel gezond, inspirerend en liefdevol 2019!
  Hartegroet van Goudsbloem

  1. Christine

   Dank je wel!
   Het is heerlijk om elkaar te inspireren. Ik start in het nieuwe jaar weer met een nieuw schrijfproject en ik hoop dat je ook weer met ons mee zal schrijven!

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Ik samen met jou! Het moment waarop ik met de auto vol boeken naar het postkantoor rijd is waar ik heel erg naar uitkijk!

  1. Christine de Vries Bericht auteur

   Het was een hele klus om naast alle werkzaamheden en gebeurtenissen te blijven schrijven, maar nu ik het bijna met de wereld kan delen, ben ik heel erg blij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *